Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

23 februari 2023 Leestijd 1 minuten

Onderzoeksresultaat: voedingstekorten zijn niet meetbaar in paardenhaar

Achtergrond
Spoorelementen, zoals bijvoorbeeld koper, zink, selenium en ijzer, vormen een belangrijk onderdeel van een gezond rantsoen voor paarden. Het blijft echter lastig om zeker te weten of je paard inderdaad een tekort heeft. De meeste paardeneigenaren voeren aanvullende spoorelementen op basis van een inschatting van de behoeften van het paard. Om deze inschatting te maken, kan een ruwvoeranalyse een goede indruk geven van wat je paard binnenkrijgt. Alleen laat deze analyse niet zien wat er daadwerkelijk wordt opgenomen door het paardenlichaam. Een bloed- of urineonderzoek geeft wel een beeld van wat er op dat moment circuleert door het lichaam van je paard, maar dat is slechts een momentopname.

Als je paard teveel van een bepaald spoorelement binnenkrijgt, iets wat schadelijk kan zijn voor je paard, zie je dat niet terug in de bloedwaardes. Vaak fungeert de lever dan als opslagplaats. De meest betrouwbare inschatting krijg je dan ook wanneer je de leverwaarden van het paard meet. Ze noemen dit ook wel de ‘gouden standaard’. Voor het bepalen van de leverwaarden moet een dierenarts echter een leverbiopt nemen. Iets wat niet alleen kostbaar, maar ook relatief ingrijpend is. Precies de reden om te zoeken naar een betrouwwaar alternatief, zoals een haaranalyse.

Onderzoek
De betrouwbaarheid van een haaranalyse is onderzocht door de GD en Pavo. Voor dit onderzoek werden haar- en levermonsters verzameld van paarden die aangeboden zijn bij twee Nederlandse slachthuizen. Deze monsters zijn door het laboratorium van de GD geanalyseerd op onder andere koper, zink, selenium en ijzer, vier belangrijke spoorelementen voor paarden. De waardes werden met elkaar vergeleken.

De verwachting was dat de waardes in het haar en de lever overeen zouden komen, maar hier was geen verband te vinden. Dit houdt dus in dat een haaranalyse helaas geen goede methode is voor een betrouwbare bepaling van de spoorelementstatus bij paarden. Op basis van een haaranalyse kan dus ook geen passend voeradvies gegeven worden.

Wetenschappelijke publicatie
Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Veterinary Diagnostic Investigation, met als titel ‘Evaluation of hair analysis for determination of trace mineral status and exposure to toxic heavy metals in horses in the Netherlands’ door van der Merwe et al. 2022.

Lees hier meer: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35918902/