Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

3 april 2023 Leestijd 1 minuten

De rol van paardenvoeding in 100 jaar KNHS

De KNHS bestaat dit jaar 100 jaar. Een periode waarin op het gebied van paardenvoeding enorm veel is gebeurd. “Helemaal de laatste 20 jaar”, aldus Fenna Westerduin, beleidsmedewerker paardenwelzijn bij de KNHS. “Als bond weten we best veel, maar op het gebied van paardenvoeding zijn we blij met de expertise van onze partner Pavo.” Westerduin beaamt dat er grote stappen zijn gezet, maar beseft ook dat er nog genoeg te doen is als het over de kennis van paardenvoeding onder de leden gaat. 

Als Westerduin kijkt naar 100 jaar paardenvoeding binnen de KNHS, dan valt er over de beginjaren eigenlijk maar weinig te vertellen. “Vroeger kregen paarden als ze op het land gewerkt hadden vaak haver. Ik denk de gepunte versie. Nu weten we dat gepunte haver eigenlijk niet zoveel doet voor een paard. Ook in de weides stond rijk gras, het waren echte koeienweides.” 

De echte ontwikkelingen op het gebied van paardenvoeding vonden de laatste 20 jaar vooral plaats. “We weten inmiddels veel meer over hoe de spijsvertering van een paard precies werkt. De focus is veel meer komen te liggen op het voeren van goed ruwvoer. Ook op het gebied van krachtvoer zijn er veel ontwikkelingen geweest, dit is veel specialistischer geworden. Veel meer gericht op het gebruiksdoel van het paard.” 

 

Paardenwelzijn

De KNHS ziet het als haar taak paardenhouders van goede informatie te voorzien over het voeren van hun paarden. Een belangrijk element in het kader van paardenwelzijn. “Pavo steekt ook echt in op kennis delen, en dat past bij de KNHS. We hebben samen nog wel werk te doen. We zien dat inmiddels mensen al veel bewuster zijn van wat ze voeren, en dan niet alleen op het gebied van krachtvoer, maar ook of het ruwvoer wel past bij het gebruiksdoel van hun paard. Het analyseren van ruwvoer is veel normaler geworden. Wel merken we dat vooral mensen die al jarenlang paarden houden vaak wel bezig zijn met het krachtvoer, maar minder met het ruwvoer. Zo zijn er genoeg stallen waar paarden in de ochtend gewoon nog een schep brok in hun voerbak krijgen, terwijl we weten dat het veel beter is om te starten met ruwvoer. Kwestie van ‘we hebben het altijd zo gedaan en het werkt’. Die groep paardenhouders is het lastigst te bereiken. Daar ligt een uitdaging die we graag samen met Pavo aangaan. Nieuwe paardenhouders zijn veel leergieriger en makkelijker te bereiken”, weet Westerduin. 

Pavo is trots al sinds 2016 kennispartner van de KNHS te zijn en samen het kennisniveau over paardenvoeding bij paardensporters te verhogen.