Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

11 mei 2023 Leestijd 3 minuten

Pavo Cup clinic leerzaam voor ruiters en bezoekers

De clinic ‘Pavo Cup: show het talent via optimale harmonie’ afgelopen woensdag in Ermelo was een groot succes. Op het Nationaal Hippisch Centrum verschenen in totaal acht combinaties in de baan die begeleid werden door Johan Hamminga en Emmelie Scholtens. De ruim 300 bezoekers zagen hoe met enkele kleine aanwijzingen de paarden zichtbaar verbeterden. Aan het einde van de avond konden ze vol inspiratie naar huis en wisten ze precies wat wel, maar ook wat niet gewenst is in de Pavo Cup. 

 

Van de acht combinaties die in de baan verschenen, waren er vier middels een video uitgezocht. In totaal kreeg Hamminga zelfs 53 video’s te zien waar hij de vier combinaties uit moest selecteren. Het was mooi om te zien dat er een grote diversiteit aan paarden en opleidingsniveaus in de baan verscheen. Vaak bouwden vooral de jonge paarden eerst nog wat spanning op, maar met de aanwijzingen van Hamminga en Scholtens wisten de ruiters allemaal te eindigen met een mooi harmonieus beeld. 

Meerdere keren knoopte Hamminga de ruiters en bezoekers in de oren: “De Pavo Cup is geen verkooppresentatie! We willen geen spektakel in de ring, maar een paard met drie goede gangen in een mooie harmonie gereden.”

Scholtens vulde daarop aan: “Je kunt de Pavo Cup ook zien als een mooi opleidingsmoment voor je paard. Als je paard gewoon drie goede gangen heeft en zich fijn laat rijden kun je zeker meedoen. Het hoeven zeker niet allemaal goedgekeurde hengsten te zijn gereden door professionele ruiters.”

 

Vierjarigen

De eerste twee combinaties die in de baan verschenen waren Iris Hooymans met de uit de kluiten gewassen Ozzy (v. Deparon U.S.) en Julie Faiazza met Orange (v.Blue Horse Kingston). Twee paarden die om een totaal verschillende manier van rijden vroegen. 

Bij het paard van Hooymans is de stap het belangrijkste aandachtspunt. Hamminga: “Maar denk niet dat het paard dat het meeste overstapt altijd het hoogste cijfer krijgt, want dat hoeft niet zo te zijn. Wees ook niet bang voor een keer een dribbel in de stap, want juist achter die dribbel kan vervolgens een hele goed pas zitten.” De galop was juist weer en heel sterk punt van Ozzy. 
Faiazza vertelt over de aanwijzingen die zij kreeg voor haar vierjarige merrie: “Ik heb vandaag geleerd dat ik haar nog meer naar voren naar mijn hand moet rijden en Emmelie vertelde me dat ik veel moet schakelen. Daar ga ik thuis mee aan de slag. Het was echt een mooie ervaring.”

Ook in de tweede groep kwamen twee vierjarigen in de ring. Mercedes Verweij maakte haar opwachting met de vierjarige Oliver R Tambo SV (v. Just Wimphof) en Anouk Slabbers verscheen met Ojee-B (v.Ibsen B) in de ring. Vooral Ojee-B had erg veel looplust. Hamminga had hier een goede tip voor: “Houd een paard met looplust niet teveel tegen. Wil je paard 20 kilometer per uur lopen, dan rij jij 22 kilometer per uur. Probeer er achteraan te rijden en niet aan de rem te trekken.”
Slabbers zelf vertelde na de clinic: “Je denkt dat je wel een beetje weet waar je aan moet werken voor de jonge paarden competities, maar dit was toch wel weer een eyeopener. Je komt erachter wat nog beter kan en wat de sterke en zwakke punten van je paard zijn.”

 

Vijfjarigen

Na een korte pauze was het de beurt aan twee vijfjarigen. Kim Noordijk stelde de This is Naqueen (v.Trafalgar) voor en Jesslin Vinkestijn No-Dan (v.Glamourdale). Hier was te zien dat ook vijfjarige paarden in een vreemde omgeving in het begin nog behoorlijk wat spanning op kunnen bouwen. Vooral No-Dan had moeite om zich fijn te ontspannen. Maar ook hier zag je dat met de aanwijzingen van Scholtens en Hamminga de paarden zichtbaar verbeterden. Scholtens: “Op deze leeftijd kun je wat meer oefeningen gaan rijden en die gebruiken om je paard beter te krijgen. Soms vraag ik ook al een stukje contragalop van deze paarden, niet omdat ze het al moeten laten zien, maar wel om ze wat rechter te krijgen.”

Hamminga adviseerde Noordijk om met haar paard elke keer korte stukjes te rijden: “Blijf niet te lang in dezelfde gang. Pak veel overgangen en zorg dat je paard scherp is aan de hulpen. Dan krijg je cadans, veerkracht en een open houding.”

 

Zesjarigen

Als afsluiter van de avond verschenen de zesjarige Magnum (v.Furst Romancier) gereden door Kirsten Brouwer en Merlot VDL (v.Bordeaux) gereden door Femke de Laat in de baan. Het verschil in opleidingsniveau met hun voorgangers was duidelijk te zien. Hamminga liet deze kans niet onbenut om Brouwer even te vragen te laten zien wat niet het gewenste beeld is. “We willen geen spektakel, geen verkooppresentatie”, vertelt hij terwijl Brouwer bezig is aan een paar ‘showrondjes’. Daarna laten beide paarden zien wat juist wel een gewenst beeld is in de Pavo Cup. Een mooie harmonieuze afsluiting van de avond.

De ruim 300 bezoekers gingen vol inspiratie weer naar huis. Het waren niet alleen maar ruiters die op de tribune zaten. De KNHS bepaalde dat door het bezoeken van deze leerzame clinic KNHS-officials de mogelijkheid hadden om licentiepunten te verkrijgen. 

In juli starten de eerste voorselecties voor de Pavo Cup. Bezoek onze Pavo Cup-pagina voor meer informatie. 

Als naslagwerk van deze clinic is de special ‘How to: voorbereiden op de Pavo Cup’ gratis te lezen. Hierin staan tevens tips om je paard ook qua voeding zo optimaal mogelijk voor te bereiden.