Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

20 september 2023 Leestijd 2 minuten

Kwaliteitscontrole: wat houdt dat eigenlijk in?

Zo borgen we de kwaliteit 

Het staat heel mooi op onze website onder het kopje missie/visie: Wat voor mensenvoeding vanzelfsprekend is, geldt ook voor paardenvoeding bij Pavo: de kwaliteit van het voer moet absoluut onberispelijk zijn en aan de hoogste eisen voldoen. In dit artikel leggen we graag uit hoe we zorgen voor die hoge kwaliteit en hoe we dat waarborgen.  

Het zorgen voor kwaliteit begint bij het selecteren van hoogwaardige, veilige grondstoffen om die vervolgens te verwerken tot paardenvoer. Om dat op een goede manier te doen maakt Pavo gebruik van een tweetal kwaliteits- en garantiesystemen: GMP+ en Securefeed.  

Veilig voer, voedselveiligheid: Securefeed 

Wij zijn aangesloten bij Secure feed. SecureFeed ontwikkelt en beheert een systeem voor monitoring en risicobeoordeling van grondstoffen en hun leveranciers. Deze onpartijdige organisatie is daarmee een belangrijk aanspreekpunt voor de voederveiligheid. Alle grondstoffen die wij verwerken worden via dit systeem gecontroleerd en bewaakt op voedselveiligheid. Door tijdige erkenning van risico’s kunnen we indien nodig passende maatregelen nemen om zo de kwaliteit van de grondstoffen te waarborgen. 

Werken volgens de regels: GMP+ 

GMP staat voor ‘Good Manufacturing Practice’, wat eigenlijk betekent ‘goed produceren’. Dit is een internationaal kwaliteitssyteem voor waarborging van de voederveiligheid. Doordat we een GMP-gecertificeerd bedrijf zijn, moeten we ons voer produceren volgens voorgeschreven regels. Daarnaast zijn we continue bezig met het vergroten van onze kennis rondom de kwaliteit van de grondstoffen, ons voer en de productieprocessen via de internationale GMP-organisatie. Onafhankelijke instanties voeren inspecties uit op het productieproces van al het voer dat wij produceren.  

Een GMP+ certificaat geeft aan dat we voldoen aan gestelde kwaliteitsstandaarden en het van het begin tot het einde werken volgens voorgeschreven en betrouwbare procedures. Zo borgt het certificaat de veiligheid van het voer voor zowel mens, dier als milieu.  

Genetisch gemanipuleerd, of liever toch niet: NON GMO 

Pavo produceert 98% van haar producten zonder GMO-grondstoffen, dat geldt voor al onze muesli’s, brokken en supplementen. GMO staat voor Genetically Modified Organism – in Nederland ook wel genetisch gemodificeerd organisme genoemd. Dit betekent dat het DNA van de organismen bewust door de mens is aangepast, zodat de werking verandert. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat een grondstof beter tegen droogte kan, bestand is tegen ziektes of langer houdbaar blijft. Om te mogen claimen dat een product GMO-vrij is, moet het volledige proces van grondstofinname, opslag, verwerking en transport aan zeer strenge, door de Europese Unie opgelegde, voorwaarden voldoen.  

Lees meer over onze GMO-vrije producten

Verboden middelen voeren, dat wil niemand - Doping 

Een ander belangrijk onderdeel is dat we aandacht besteden aan welke middelen op de dopinglijst staan. Deze lijsten worden goed bijgehouden en de grondstoffen zorgvuldig tegen het licht gehouden. Ook tijdens het productieproces zijn we hier alert op.  Zo verwerken wij bijvoorbeeld geen cacao in de fabriek waar paardenvoeder gemaakt wordt, omdat dit een stof is die op de dopinglijst staat. Hiermee voorkomen we dat sporen van verboden middelen in het voer terecht komen.  

Proces 

Alle grondstoffen die onze fabriek binnenkomen, ondergaan een controle op kwaliteit, hygiëne en de afwezigheid van schimmel. En uiteraard is er ook een controle op de eindproducten. Aan het einde van het proces worden deze aan de hand van een analyseplan bemonsterd en beoordeeld. Door ons aan te sluiten bij bovenstaande systemen en uiterst secuur om te springen met alles wat er bij het produceren van de paardenvoeding komt kijken, durven we de stellen dat ons voer aan de hoogste eisen voldoet.