Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

25 maart 2024 Leestijd 2 minuten

Verhuizing naar Nunner levert flinke duurzaamheidsslag op

De verhuizing van onze webshopverzendingen naar Nunner Logistics past perfect in het Pavo Planet Programm. Met deze stap brengen we niet alleen het aantal transportbewegingen terug, maar gaan we ook verspilling tegen. Supply chain manager Koen Heikens neemt ons mee in de dagelijkse gang van zaken bij onze warehouse partner Nunner Logistics.

“Het is wel een hele veranderingen”, trapt Heikens af. “Voorheen ging er wekelijkse één grote vracht weg voor het externe webshop warehouse. Nu komen alle individuele orders hier binnen en worden honderden pakketjes klaargemaakt voor verzending. Dit is een veel bewerkelijker proces, maar was goed in te passen in de bestaande operatie. . Uiteraard moet dit allemaal op een zo efficiënt mogelijke manier gebeuren”, De verhuizing vergde redelijk wat voorbereiding om het webshop proces te verweven in de bestaande operatie en systemen. Met name doordat verschillende partijen elk hun eigen systeem hebben, is het belangrijk dat dit in sync loopt. Maar nu we een aantal weken onderweg zijn, kan gesproken worden over een succesvolle operatie.

Duurzame keuze

Heikens legt uit waarom de overstap naar Nunner voor de verzending een logische, maar vooral ook duurzame keuze was. “We liepen op het gebied van kwaliteitsbewaking en doorloopsnelheid tegen flinke uitdagingen aan. Er vonden veel transportbewegingen plaats en doordat we op twee plaatsen de voorraad in de gaten moesten houden, konden we hier niet altijd efficiënt mee omgaan. Nu is er een betere beschikbaarheid van de producten.”

Heikens legt uit hoe dit komt: “Al onze voorraad voor zowel B2B als B2C ligt nu op één locatie. Vanaf de binnenkomst monitoren we precies hoe lang de houdbaarheid van de producten is. Producten die naar de retailers gaan, hebben bijvoorbeeld nog een minimale houdbaarheid van een half jaar. Dit omdat ze vaak ook nog een tijdje in de winkel liggen voordat ze bij de klant terecht komen. Maar producten die via onze webshop verkocht worden, mochten best iets onder dat half jaar zitten omdat het dan al direct naar de klant gaat. Per product is heel duidelijk bepaald hoe lang deze minimaal nog houdbaar moet zijn als deze het magazijn verlaat. Doordat alle voorraad nu op één plek ligt, kunnen we ook goed in de gaten houden dat zoveel mogelijk producten binnen die gestelde termijn het magazijn verlaten. Komt een product namelijk onder die houdbaarheid dat moet het uiteindelijk naar de vergisteren en dat willen we liever voorkomen.”

Verzending en transport

Ook als het gaat om de verzending en het transport, is daar een flinke stap gemaakt in de duurzaamheid. “We hebben een streep kunnen zetten door alle transit bewegingen tussen het voormalig externe magazijn en ’s-Heerenberg.” Heikens geeft aan dat ze graag nog een extra slag maken in de duurzaamheid van het transport. “Het is nogal een verschil of een klant zijn producten morgen in huis wil hebben, of dat dat bijvoorbeeld ook binnen vier dagen kan. We zijn aan het zoeken naar manieren om ook daarin nog een slag te maken zodat we nog efficiënter kunnen gaan plannen. Je brengt het liefst zoveel mogelijk volume met zomin mogelijk kilometers.”

Kwaliteitscontrole

Zoals in alle schakels van de keten rondom de productie van het paardenvoer, is ook bij in ons warehouse proces de kwaliteitscontrole van cruciaal belang. “Tijdens de goederenontvangst van alle producten zijn we zeer kritisch of ze aan alle eisen voldoen. Dit geldt voor de producten die we zelf produceren, maar ook voor producten die we van externe leveranciers binnenkrijgen. We controleren of het product fysiek in orde is en of de houdbaarheidsdatum is zoals afgesproken. Op het moment dat de producten het magazijn weer verlaten vindt eveneens weer controle plaats. We willen alles goed overdragen. Is er iets niet in de haak, dan lossen we dat meteen op. Pas als alles in orde is, kan de vracht vertrekken.”

Heikens geeft aan dat Nunner Logistics perfect aansluit op de kernwaarden van Pavo. “Ze zijn flexibel maar gedreven en continue bezig om de processen te verbeteren. Als het nodig is leggen ze de vinger op de zere plek, of dat nou bij henzelf is of bij ons.”