Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

GMO-vrij

Wat is GMO eigenlijk?

GMO staat voor Genetically Modified Organism, in het Nederlands ook wel GGO Genetisch gemodificeerde organisme genoemd in het Nederlands. Het genetisch modificeren betekent het door de mens handmatig en gericht veranderen van genen (DNA-structuur) van een organisme, met als doel de eigenschappen zo te veranderen dat het bijvoorbeeld beter bestand is tegen ziekten, langer houdbaar is of beter tegen droogte kan voor een grotere oogstopbrengst.

In Europa is er een aantal GMO  grondstoffen toegestaan zoals soja en mais.
GMO ingrediënten  in paardenvoer worden liever niet gezien, men keurt het veranderen van DNA af in verband met de biodiversiteit van organismen en men is bang voor gezondheidsgevaren omdat er nog weinig bekend is wat de gevolgen zijn van het genetisch modificeren van organismen.

Hoe wordt bepaald of een product genetisch gemodificeerd is?

Laten we soja als voorbeeld nemen. Een aantal soja variëteiten is genetisch gemodificeerd, een aantal niet. Als je wilt bepalen of de soja genetisch gemodificeerd is, gebeurt dat door het eiwit uit de grondstof te analyseren. Daaraan kan worden vastgesteld of de soja genetisch gemodificeerd is.

GMO-vrij’ is niet zo eenvoudig

Het claimen van GMO-vrij is niet zo eenvoudig, indien er genetisch gemodificeerd materiaal in grondstoffen voor paardenvoer kan zitten moet de producent van het voer dit vermelden volgens de wet. Wat moet er dan vermeld worden op het label: “Geproduceerd van genetisch gemodificeerde sojabonen” of “genetisch gemodificeerd”.

In principe gebruiken we bij Pavo zoveel mogelijk  grondstoffen die GMO-vrij zijn. Dat wil zeggen dat de gewassen niet ‘genetisch gemodificeerd’ zijn. 

Bij sojabonen, -hullen en -olie ligt het iets anders. Sojaolie, sojahullen en getoaste sojabonen zijn gezonde grondstoffen die het paard goed kan benutten. Echter gegarandeerd GMO-vrije soja producten zijn enorm in prijs omhoog gegaan wat het voer onbetaalbaar voor de paardenhouder zou maken. Hierdor zijn wij genoodzaakt om over te stappen.

Maar…. in soja-olie (afkomstig uit sojaplanten) is geen eiwit aanwezig, de olie of vetten bestaan uit met name onverzadigde en een klein deel verzadigde vetzuren. Het is dus erg lastig te meten of deze olie afkomstig is van wel of juist niet gemodificeerde sojabonen. De sojahullen bevatten vooral ruwe celstof en een klein deel aan eiwitten. Omdat het wel mogelijk is dat de olie en de hullen afkomstig zijn van genetisch gemodificeerde soja planten, moeten we dus zeggen dat het mogelijk afkomstig is van genetisch gemodificeerde sojabonen.

Hoe verantwoord koopt Pavo haar grondstoffen in?

Pavo is lid van Nevedi, dat staat voor “De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie”. De Nevedi leden doen allemaal mee aan het traject duurzame soja, middels De Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja. Deze stichting heeft zich als doel gesteld om in 2015 alle geïmporteerde soja die we in Nederland verwerken op duurzaamheid gecertificeerd te hebben. Lees hier meer over genetische modificatie.

Tevens is Pavo via ForFarmers Hendrix lid van het internationaal RTRS soya platform: www.responsiblesoy.org/