Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Veerle Vandendriessche
30 augustus 2022 Leestijd 2 minuten

5 Tips om de voerbeurt van je paard te verlengen

Er zijn verschillende redenen waarom je wilt dat je paard zo lang mogelijk over zijn voer doet, zowel wat ruwvoer als krachtvoer betreft. Denk aan een verminderde kans op koliek, maagzweren en verveling, maar ook een verbeterde opname van voedingsstoffen. Gebruik de 5 tips uit dit artikel om ervoor te zorgen dat je paard zo lang mogelijk over zijn eten doet!

1. Voer eerst ruwvoer, daarna krachtvoer

Een goed voermanagement is belangrijk om je paard van de juiste voedingsstoffen te voorzien en hem vitaal en gezond te houden. Als een paard te snel eet kan dit allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, zoals slokdarmverstoppingen, maar ook koliek. Iets wat je natuurlijk niet wilt. Er zijn verschillende manieren om de voedselopname te vertragen. De belangrijkste daarvan is waarschijnlijk het voeren van ruwvoer vóór krachtvoer. Het ruwvoer brengt de speekselproductie en spijsvertering op gang, waardoor de darmen in staat zijn om het krachtvoer beter te verteren en dat zorgt er weer voor dat deze voedingsstoffen beter worden opgenomen. Daarnaast is het paard na het leggen van deze basis minder gulzig als het krachtvoer vervolgens komt en zal hij hier dus ook beter op gaan kauwen.

2. Gebruik slowfeeders voor hooi en verspreid deze

De naam slowfeeder zegt het al, dit is een manier om langzamer te eten. Je hebt tegenwoordig slowfeeders in allerlei vormen en maten, zoals netten, bakken, ballen of ander speelgoed. Uiteraard kun je deze kopen, maar er zijn ook dingen die je zelf (deels) in elkaar kunt knutselen. Je kunt een grote slowfeeder in één hoek van de stal, wei of paddock plaatsen, maar je maakt de eettijd nog langer als je de plekken waar je slowfeeders ophangt verspreidt over het verblijf. Hier een groot hooinet, verderop een kleintje of wellicht hang je een bal op of leg je deze op de grond met hooi en eventueel wat wilgen ertussendoor. Let hierbij wel op dat je het niet direct op het zand legt, waardoor weer andere problemen zoals zandkoliek kunnen ontstaan. Ook de Pavo HayChunks kun je zien als ruwvoer dat langzamer wordt gegeten. De samengeperste rolletjes paardenhooi ter grootte van een blikje frisdrank houden je paard wel even bezig om deze op te peuzelen. Voor wat extra uitdaging kan je deze ook in een (mini) hooinet stoppen.

3. Voeg structuur toe aan de krachtvoermaaltijd

Hoe meer vezels en structuur het voedsel bevat, hoe beter je paard hierop moet kauwen en hoe langer hij er dus mee bezig is. Je kunt voor een structuurrijk krachtvoer kiezen, zoals een brok of een muesli waar al veel vezels in verwerkt zitten. Nog beter is het om je krachtvoer te mengen met een vezelrijke ruwvoermix, zoals Pavo DailyPlus. Dit is een uitgebalanceerde ruwvoermix gemaakt van o.a. luzerne en timotheegras, en het is ideaal om door krachtvoer of supplementen te mengen. Hiermee geef je de krachtvoermaaltijd niet alleen meer volume, maar voeg je ook gezonde ruwvoervezels toe. Door het toevoegen van Pavo DailyPlus doet je paard 3 keer langer over zijn eten.  

4. Meng krachtvoer met geweekt voer

Naast het mengen van je voer met een ruwvoermix, kun je het ook mengen met geweekt ruwvoer. Op deze manier maak je er een lekker (en gezond!) papje van. Ideaal voor oude paarden of paarden met een slecht gebit. Ook als je paard een schrokkerige eter is kan het ‘opslobberen’ ervoor zorgen dat hij minder gulzig aanvalt. Je kunt je brokken of muesli mengen met:

  • Pavo FibreNuggets: hoogwaardige grasbrokken en het beste alternatief voor ruwvoer
  • Pavo SpeediBeet: ontsuikerde bietenpulp ter ondersteuning van een gezonde darmflora, al klaar na 10 minuten weken
  • Pavo FibreBeet: een combinatie van ontsuikerde bietenpulp en luzerne.  Ideaal voor paarden met een conditieachterstand en (sport)paarden met arme bespiering. Week het 15 minuten in warm water en 45 minuten in koud water.  

5. Leg obstakels in de voerbak

Tot slot kun je obstakels, zoals grote keien in de voerbak leggen. Deze moet je paard dan eerst verschuiven om bij het voer te kunnen. Let er wel op dat je grote stenen kiest, zodat je paard deze niet makkelijk kan verwarren met brokken en per ongeluk opeet. Gebruik meerdere grote keien, zodat je paard ze niet in één keer aan de kant kan schuiven om alsnog snel door te eten. Met meerdere stenen zullen ze meer moeite moeten doen om het voer ertussenuit te vissen. Soms wordt in plaats van stenen ook een liksteen gebruikt. Dit heeft echter niet de voorkeur, omdat hierdoor de zoutopname wordt verhoogd bij elke voerbeurt. Iets wat niet altijd wenselijk is.

Lees meer over:

Gezond voeren +Ruwvoer +