Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 3 minuten

Muesli voor paarden: de voor- en nadelen

Muesli voor paarden, zijn er werkelijk voordelen? Waarin verschilt muesli van brokken? Wat als je muesli zonder suiker zoekt, kan dat wel? Een veelgemaakte denkfout is dat veel mensen maar een klein handje durven te geven vanwege overgewicht, maar dat is geen volwaardige aanvulling. Daarnaast zijn sommige bang dat muesli geen volwaardig paardenvoer zou zijn, zoals een brok, en het dus niet op zichzelf gevoerd kan worden. Ook niet waar!  

Wat is paardenmuesli?

Muesli voor paarden bestaat uit een mix van grondstoffen, die niet tot een brokje worden geperst maar die door elkaar worden geroerd in een enorme mixer. Het is je vast weleens opgevallen dat je de losse grondstoffen nog kunt zien zitten. Welke grondstoffen dit precies zijn, verschilt per muesli, maar vaak is gehakselde luzerne een basisgrondstof die structuur geeft. Soms is er gedroogd timotheegras toegevoegd. Andere grondstoffen zijn - al dan niet bewerkte - granen, soms gepoft voor betere opneembaarheid. Verder zie je vaak spelt, appelpulp, sojabonen of -vlokken en/of lijnzaad. Een producent kan ook wortelschijfjes of erwtenvlokken toevoegen, vooral om wat kleur en variatie aan te brengen.

Daarnaast bevatten de meeste muesli’s voor paarden kleine vitaminen- en mineralenbrokjes om het tot een volwaardig voer te maken. Tegenwoordig zijn er ook volledig graanloze muesli’s verkrijgbaar. Een voorbeeld daarvan zijn  Pavo Care4Life en Pavo EasyMix. Let bij het kiezen van een muesli vooral goed op de werkelijke samenstelling en gehaltes. Sommige producten bevatten echt gezonde kruiden voor je paard, andere producten ruiken alleen naar kruiden. En dat laatste is vooral lekker voor jou als eigenaar, maar daar heeft je paard niet zoveel aan.

Paardenmuesli zonder suiker

Heeft je paard eigenlijk geen extra energie nodig naast zijn ruwvoer, maar wil je toch iets geven? Dan kun je op zoek gaan naar een muesli met een laag suikergehalte. Vanwege de vele discussies op het internet zijn sommige paardeneigenaren bang geworden voor suiker, maar dit vraagt wel enige nuancering. Teveel suiker is slecht voor iedereen, voor mensen net zo goed als voor paarden. Maar suikers zijn ook een energiebron, die in het lichaam snel energie beschikbaar kunnen maken. 100% suikervrij voeren is niet gezond en ook niet mogelijk. Gras en hooi (gras in gedroogde vorm) kunnen bijvoorbeeld in suikergehalte variëren van 6 - 25%, afhankelijk van de tijd van het jaar, de mate van bemesting en temperatuur. Zelfs binnen 24 uur kan het suikergehalte in gras enorm fluctueren.

Pavo muesli

Pavo heeft een aantal volwaardige paardenmuesli’s met een laag suikergehalte: bijvoorbeeld de graanloze Pavo EasyMix (8% suiker én zetmeel) en kruidenblend Pavo Care4Life (8,2% suiker én zetmeel) en de havervrije Pavo Nature’s Best (20,7% suiker én zetmeel). Pavo DailyPlus (5,8% suiker én zetmeel) is een structuurrijke ruwvoermix met een laag suiker- en zetmeelgehalte dat ongeveer gelijk is aan het gemiddelde hooi. Deze laatste mix heeft geen toegevoegde vitamines en mineralen en is dus echt een (ruwvoer)aanvulling.

Hoeveel muesli moet ik mijn paard geven?

Een denkfout die paardeneigenaren regelmatig maken, is dat ze hun paard maar een klein handje muesli geven, omdat het paard niet te dik mag worden, en dan het idee hebben dat het paard alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. Maar met slechts een klein handje geef je je paard geen volwaardige vitaminen- en mineralenaanvulling op zijn rantsoen. Ben je op zoek naar voer met nog lagere suiker- en zetmeelgehaltes? Dan kun je beter geen muesli geven, maar een balancer. Een balancer is speciaal bedoeld om een ruwvoerrantsoen in balans te brengen door de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen aan te vullen. Pavo Vital is een voorbeeld van een vitamine- en mineralenbalancer. Deze bevat maar 4,7% suiker én zetmeel en je hoeft er maar 100 gram van te voeren. Zeer geschikt voor paarden die snel dik worden en weinig of helemaal geen krachtvoer krijgen! 

Is paardenmuesli hetzelfde als muesli voor mensen?

Op discussieforums voor paardenmensen komt de vraag wel eens voorbij ‘Mag ik mueslirepen voor mijn paard maken van muesli die voor mensen is bedoeld?’. Het antwoord is NEE, dat is niet verstandig. Muesli voor mensen bevat stoffen die niet goed zijn voor de gevoelige spijsvertering van paarden. Natuurlijk maakt het verschil of je biologische naturel muesli eet, of een variant met alles erop en eraan. Maar doorgaans bevat muesli voor mensen veel suiker, bijvoorbeeld 100 gram Fruitmuesli van Euroshopper bevat 61 gram suiker. Daarnaast zitten er slecht verteerbare granen in en conserveringsmiddelen die we niet in paardenvoeding gebruiken. Je paard zal echt niet omvallen van één reep maar het is beslist geen paardenvoer. De lijnzaad uit de supermarkt kun je eventueel wel gewoon aan je paard geven.

Het verschil tussen muesli en brok

Paardenmuesli en -brokken van gerenommeerde merken doen in kwaliteit niet voor elkaar onder. Beide zijn volwaardige voeders wat betekent dat ze voldoende vitaminen en mineralen bevatten om je paard in zijn behoefte te voorzien. Er zijn echter een aantal verschillen en beide hebben voor- en nadelen. De keuze is aan jou.

  • Brokken zijn vaak wat voordeliger dan muesli’s. Het soortelijk gewicht van brokken is ook anders dan dat van muesli. Een voerschep brokken weegt ca.1,2 kg., terwijl een voerschep muesli ca. 0,8 kg bevat. Hierdoor is er minder opslagruimte nodig voor brokken. Vooral belangrijk voor grotere stallen.
     
  • Muesli heeft als allergrootste voordeel de hoeveelheid structuur die erin zit, natuurlijk afhankelijk van de samenstelling. Meer structuur is niet alleen beter voor de darmen, maar je paard moet ook goed kauwen op muesli, waardoor hij meer speeksel produceert (muesli ca. 900 kauwbewegingen per kg t.o.v. ca. 600 kauwbewegingen per kg brok). Daarnaast kun je zien wat je voert, omdat alle grondstoffen zichtbaar zijn. Veel paarden geven de voorkeur aan muesli, door de diversiteit in smaak van de verschillende grondstoffen.

Lees meer over:

Krachtvoer +Paardenvoer +