Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 5 minuten

Paardenvoer: verschillende soorten uitgelegd

Paardenvoer dat voor jouw paard het meest geschikt is, blijft een lastig onderwerp. Er zijn zoveel soorten en zoveel merken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je nu precies op letten bij het lezen van etiketten en het selecteren van de juiste producten om jouw paard gezond te houden?

Advies paardenvoer

Het meest belangrijke advies bij het kiezen van paardenvoer en het samenstellen van een goed rantsoen, is dat jij je paard goed kent. Jij weet welk ras je paard is, je kent zijn leeftijd, zijn temperament, de manier van huisvesten en hoeveel arbeid je dagelijks vraagt. Met deze informatie op zak kun je op zoek naar een geschikt voer.   

Verschillende type paardenvoer

Naast ruwvoer als hooi en gras (1,5 tot 2% van het lichaamsgewicht per dag) kun je - op basis van de behoefte van je paard - het rantsoen aanvullen met verschillende typen paardenvoer.

Het grote verschil tussen brokken en muesli is dat bij brokken de grondstoffen gemalen en geperst zijn en bij muesli niet. Wat betreft voedingswaarde, kunnen muesli’s en brokken gelijk zijn aan elkaar, afhankelijk waar het product voor bedoeld is. Het enige verschil is de wijze van produceren. Het voordeel van muesli is dat het structuurrijker is (en je paard er dus langer op moet kauwen) en je kunt zien welke grondstoffen erin zitten. Voor het paard is het een maaltijd met meer afwisseling. Het nadeel is dat de kieskeurige paarden de minder lekkere elementen in het voer kunnen selecteren en laten liggen.

Welk paardenvoer is geschikt voor mijn paard?

Deze vraag is helaas niet zo simpel te beantwoorden, omdat dit afhangt van de eigenschappen en het karakter van je paard. De term ‘krachtvoer’ is bedoeld voor paardenvoeding die de energie uit het ruwvoerrantsoen aanvult.

  • Heb je een paard dat recreatief wordt gereden en/of eentje dat voldoende heeft aan de beschikbare energie in zijn ruwvoer, ga dan niet op zoek naar krachtvoer, maar zoek een ruwvoermix met een balancer uit.
  • Heb je een sportpaard, let dan vooral op de hoeveelheid vet/olie (energiebron) en het gehalte aan vitamine E (anti-oxidant).
  • Heb je een sober ras, kijk dan naar het gezamenlijke suiker/zetmeelgehalte. Weet je niet precies waar je op letten, vraag dan advies aan een specialist. Pavo heeft ook voedingsdeskundigen in dienst die je gratis verder kunnen helpen.

Waar kun je paardenvoer kopen

Tegenwoordig is het kopen van paardenvoeders gemakkelijk. De meeste mensen hebben een vaste voerleverancier of dealer in de buurt. Maar wist je dat je ook online paardenvoer kunt bestellen? Bijvoorbeeld in onze eigen Pavo webshop, maar er zijn ook verschillende webshops die meerdere merken aanbieden. Sommige voerleveranciers hebben ook een eigen webshop. Het is de moeite waard om je hier eens in te verdiepen, want vanaf een bepaalde hoeveelheid wordt het gratis bij jou voor de deur of op je stal afgeleverd. Interessant om met een groepje stalgenoten te doen bijvoorbeeld!  

Paardenvoer zonder suiker

In de laatste jaren is er veel gezegd en geschreven over suikers in paardenvoeding. Onthoud dat we altijd spreken van het gezamenlijke aandeel suikers én zetmeel, omdat zetmeel in het paardenlichaam wordt afgebroken tot suikers. Suikers leveren zogenaamde ‘snelle’ energie. Heel geschikt voor sportprestaties waar veel energie voor nodig is, maar minder geschikt voor paarden die minder hard werken of van zichzelf al erg sober zijn. Kijk bij de keuze voor een speciaal product dan ook niet alleen naar de kreten op de verpakking zoals ‘speciaal voor Tinkers’, of ‘voor paarden die snel te dik worden’, maar bestudeer de samenstelling van het voer. Krachtvoer met een ‘laag suikergehalte’ mag al zo heten met minder dan 20% suiker én zetmeel samen.

Graanvrij paardenvoer

Er komt steeds meer vraag naar graanvrij paardenvoer. Op zich begrijpelijk, omdat paarden evolutionair gezien praktisch geen granen aten; die bestonden op wat wilde haver na simpelweg nog niet. Granen zijn als paardenvoer ingevoerd toen de werkpaarden geen ‘tijd’ hadden om de hele dag te grazen en voedsel te zoeken vanwege hun werk op het land. Van alle granen is haver het best verteerbaar voor paarden. Daarnaast zijn de moderne krachtvoeders, mits van kwaliteitsmerken, tegenwoordig zo bewerkt dat het zetmeel in de granen ontsloten wordt voor betere opneembaarheid. Dus als je paard om de één of andere reden onvoldoende energie uit ruwvoer kan halen, is krachtvoer een prima keuze. Kan hij wel voldoende energie uit ruwvoer halen, dan volstaat een balancer of ruwvoermix.

Wat zijn de juiste gehaltes?

Als je het ruwvoerrantsoen van je paard wilt aanvullen met krachtvoer, is het belangrijk dat je de juiste samenstelling van gehaltes vindt. Eigenlijk kun je pas echt gericht aanvullen als je weet hoeveel suiker, eitwit en energie er in je ruwvoer zit, aangezien dit veruit de grootste voedingsbron voor je paard is. Met de Pavo Ruwvoer Quickscan kun je het ruwvoer laten analyseren. Hieronder vind je een globaal overzicht van gehaltes waar je op kunt letten bij je krachtvoerkeuze. 
 

Gehaltes Benaming % Wanneer?
Ruwe celstof Laag <8% Naast veel ruwvoer
  Gemiddeld 9-11% Naast beperkt ruwvoer
  Hoog >15% Naast weinig ruwvoer
       
Ruw eiwit Laag <7% Naast gras
  Gemiddeld 8-10% Naast hooi/ kuilvoer
  Hoog >12% Merrie en veulen
       
Zetmeel & suiker Laag <20% Insulineresistentie
  Gemiddeld 30-32% Sportpaard
  Hoog >35% Topsport of rensport
       
Ruw eiwit Laag <3% Dikke paarden
  Gemiddeld 4-6% Beetje extra energie nodig
  Hoog >7% Magere paarden

Bron: Anneke Hallebeek, dierenarts specialist veterinaire diervoeding

Wat is natuurlijk paardenvoer?

Het verschil tussen natuurlijk en niet-natuurlijk, ofwel synthetisch, is dat natuurlijke voedingsstoffen in de natuur ontstaan en van plantaardige oorsprong zijn. Synthetische (of kunstmatige) voedingsstoffen zijn in een laboratorium gemaakt. Krachtvoer is samengesteld uit allerlei, zorgvuldig geselecteerde, natuurlijke grondstoffen, maar vitaminen en mineralen zijn echter vaak (deels) van synthetische oorsprong. Dit komt, omdat het toevoegen van natuurlijke vitaminen een kostbaar en ingewikkeld proces is.

Het proces om echt ‘natuurlijk’ voer te maken is ook anders. Het vindt plaats bij veel lagere temperaturen, waardoor de oorspronkelijke voedingsstoffen behouden. Het nadeel hiervan is de veel kortere houdbaarheid, omdat schadelijke schimmels en bacteriën niet worden gedood. Iedereen ziet graag zo min mogelijk conserveringsmiddelen in zijn paardenvoer, maar niemand wil een zak voer waar na enkele weken al de schimmel op staat. Of erger nog, het risico lopen dat je paard gevaarlijke bacteriën of schimmels binnenkrijgt.  

De term ‘natuurlijke paardenvoeding’ wordt te pas en te onpas gebruikt. Ons advies is om je vooraf goed te laten informeren of het product wel echt zo ‘natuurlijk’ is als je denkt. En vraag je daarbij af of het werkelijk zo belangrijk is dat er geen functionele nutriënten worden toegevoegd ten behoeve van de gezondheid van je paard. Eet jij zelf bijvoorbeeld 100% biologisch-dynamisch en neem je nooit een vitaminepil?

Advies over paardenvoer en producten vergelijken

Men zegt vaak dat alleen onafhankelijke deskundigen goed advies kunnen geven, maar dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Voeding is complexe materie en er bestaat geen speciale opleiding voor. De meeste voedingsdeskundigen in Nederland en België zijn in dienst van een producent of brengen zelf een merk op de markt. En dat is niet erg, omdat ze dagelijks met voeding bezig zijn, zijn ze erg kundig. Aarzel dus niet om contact op te nemen en te vragen om advies. Je ontvangt niet slechts een voorstel voor een product, maar er wordt uitgelegd wat jouw paard in de ogen van de deskundige nodig heeft, waarom dat zo is en welk voer daar het beste bij past.

Op Voervergelijk kun je alle producten die in Nederland verkrijgbaar zijn met elkaar vergelijken. Maar wees alert, want sommige producenten geven geen openheid van zaken over de complete samenstelling van het voer. Dan is het meestal niet helemaal pluis.

Heb je vragen over welke voeding jouw paard nodig heeft of welke producten voor jouw paard het meest geschikt zijn, neem dan contact op met Pavo VoerAdvies.

Lees meer over:

Gezond voeren +Krachtvoer +Paardenvoer +Ruwvoer +Supplementen +