Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 2 minuten

Paarden en warm weer: 10 tips bij hitte

Paarden kunnen goed met warmte omgaan, maar extreme warmte kan gevaarlijk zijn voor paarden. Dehydratie, sloomheid en algehele malaise kunnen het gevolg zijn van oververhitting. Ernstige hittestress kan diarree of zelfs koliek veroorzaken, dus voor de gezondheid van je paard is het belangrijk dat je op warme dagen enkele maatregelen treft.

Tips paarden en warm weer

Met deze 10 tips help je je paard het hoofd koel te houden bij warm weer!

1. Pas je weideschema aan

Als je paard iedere dag een aantal uren buiten loopt, pas dan de tijden aan. Bij voorkeur ’s nachts naar buiten, overdag binnen. Als dat niet mogelijk is, probeer de weidegang dan zo vroeg mogelijk in de ochtend te organiseren.

2. Zorg voor schaduw

Een schuilstal verdient de voorkeur, maar een bomenrij kan ook schaduw geven. Als dat niet aanwezig is, kun je overwegen om een partytent in de paardenwei te plaatsen, zodat je paard de mogelijkheid heeft om de schaduw op te zoeken.

3. Laat de lucht bewegen

Een ventilator is een prima hulpmiddel om lucht te laten circuleren in de stal, maar gebruik ze met beleid. Een paard mag absoluut niet in de buurt kunnen komen van de ventilator zelf en pas ook op voor snoeren!

4. Zorg voor voldoende koel water

Onbeperkte toegang tot vers, schoon en koel water is noodzaak. Ijskoud water is niet nodig, paarden drinken het liefst water van 15-20 graden.Zorg voor waterbak met voldoende omvang, in een kleine bak wordt het water snel warm.

5. Stimuleer drinken

Als je paard erg weinig drinkt kun je overwegen om het hooi te besproeien met licht zout water. De zoute smaak zorgt er namelijk voor dat je paard meer gaat drinken.

6. Geef elektrolyten

Onder warme omstandigheden, waarbij je paard veel zweet, heeft het lichaam elektrolyten nodig voor een goede vochtbalans. Met zweten verliest je paard namelijk ook veel lichaamszouten, zoals natrium en kalium. Met Pavo E'lyte of Pavo ReHydrate kan je dit eenvoudig aanvullen. Zorg wel dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is!

  • Pavo E’lyte is een volledig elektrolytensupplement gemaakt van kleine brokjes (hagelslagkorrels). Het bevat alle benodigde lichaamszouten (elektrolyten) in de juiste onderlinge verhoudingen. Vooral de verhoudingen zijn belangrijk voor een goede aanvulling en opname!

  • Pavo ReHydrate is een sportdrank (vloeibaar dus) voor de echte topsporters! Het is een geconcentreerde sportdrank met elektrolyten én glucose, die er samen voor zorgen dat je paard snel herstelt na een zware inspanning. 

Tip: voeg de electrolyten toe aan een lekkere slobbermaaltijd met Pavo SlobberMash of Pavo GrainFreeMash die je aanmaakt met koud water. Krijgt je paard ook meteen wat exta vocht binnen. 

Lees hier meer over de verschillen tussen Pavo E’lyte en Pavo ReHydrate en wanneer je elektrolyten moet aanvullen.

7. Werk rustiger dan normaal

Hoewel paarden prima met warmte kunnen omgaan, is het niet prettig voor een paard om bij extreme temperaturen zeer zwaar werk te doen – dat zou je zelf ook niet fijn vinden. Als je niet op het absolute topniveau rijdt, neem het werk dan terug of verdeel het over twee korte sessies in de ochtend en de avond als de temperaturen wat zijn gedaald. Tip: haal na het rijden zo snel mogelijk alles van je paard af (zadel, evt. peesbeschermers etc.), zodat de warmte weg kan.

8. Lekker afkoelen met water

Net als dat wij met warm weer graag afkoelen in het water, is dat voor paarden ook fijn. Even lekker afspuiten na het rijden of tussen de weidegang door zal voor de nodige verkoeling zorgen. Begin wel altijd met afspuiten bij de benen en werk van daaruit naar boven om je paard niet te laten schrikken en hem de kans te geven om aan het water te wennen.

9. Voorkom dat je paard verbrandt door de zon

Een vliegendeken is heel fijn voor paarden als het warm is. Het geeft een soort ‘schaduweffect’ en het reflecteert de zon, waardoor het wat koeler is. Het werkt dus niet alleen tegen vliegen, maar ook tegen verbranden. Een lichte neus en andere haarloze plaatsen kun je insmeren met sunblock.

10. Scheer paarden met een extreem dikke vacht

Paarden met PPID (Cushing) of pony’s met een lange vacht kunnen zichzelf veel beter koelen als je ze een handje helpt door de dikke vacht eraf te scheren.

Lees meer over:

Elektrolyten +Training +Zout +Zweten +