Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 5 minuten

Paardenvoer bij weidegang aanpassen

In het voorjaar begint het typische weideseizoen voor paarden. Het verse gras dient in deze periode als belangrijke voedselbron. Om problemen te voorkomen is het van belang om het rantsoen van je paard hier tijdig op aan te passen.

Weidegang opbouwen

Paarden hebben een gevoelig verteringsstelsel. Veranderingen in het voerrantsoen moeten daarom altijd geleidelijk worden doorgevoerd. Dat geldt ook voor de overgang van stal naar weide. Als die te snel gaat, kunnen problemen ontstaan, zoals diarree of hoefbevangenheid

Bij normale paarden is het advies om met 20% per dag het oude te verminderen en de nieuwe situatie te vermeerderen. Bij paarden waarvan bekend is gevoelig te zijn voor suiker elke dag 10%. 

In het voorjaar is gras energie-, eiwit- en mogelijk ook suikerrijk. Je hoeft dan minder energie en eiwit bij te voeren. Vaak kun je de hoeveelheid krachtvoer verminderen of zelfs helemaal afbouwen en op een aanvulling van dagelijkse vitaminen en mineralen overgaan, ook wel bekend als een balancer. Bij de keuze voor het juiste voer spelen de behoefte van je paard en het type weide de hoofdrol. Laten we eens kijken wat zoal mogelijke scenario’s zijn.

Waar let je op bij paardenvoer naast weidegang?

Voordat je je afvraagt welk paardenvoer het meest geschikt is bij weidegang, is het eerst belangrijk om je te beseffen  hoeveel en wat voor voer je paard al opneemt als hij in de wei aan het grazen is.Hiervoor kijken we naar het aantal uren dat je paard op de weide staat en het type weide.

  • Aantal uren

In tegenstellig tot hooi, is gras veel 'natter' en bestaat dit voor maar liefst 85% uit water. Om deze reden moet je altijd rekenen vanuit drogestof, oftewel het gras dat overblijft als je al het vocht eruit zou halen. Op een gemiddeld weiland eet een paard van 600 kg ongeveer 5.1 kg gras per uur. Als je de 85% aan water hier afhaalt, blijft er gemiddeld 760 gram droge stof over die per uur wordt opgenomen.

Ervan uitgaande dat jouw paard elke dag 5 uur op de weide staat, krijgt hij hiermee gemiddeld 5.1 kg gras x 5 uur = 25.5 kg gras binnen. Als we hier het gedeelte water van afhalen, resulteert dit in gemiddeld 3,8 kg drogestof-opname dat jouw paard al binnenkrijgt door weidegang. De minimale drogestof-opname per dag is 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard: voor een volwassen paard van 600 kg komt dat dus neer op 9 kg. Het is belangrijk dat je deze gegevens meeneemt tijdens het samenstellen van het rantsoen voor jouw paard!

  • Type weide

Naast het aantal uren dat je paard per dag op de wei staat, is ook het type wei van groot belang. Een rijke, groene wei met dichte grasvelden bevat meestal veel energie, suiker en eiwitten, maar weinig structuur. Paarden die  op zulke type weiden staan, hebben een ander aanvullend rantsoen nodig dan paarden op een arme, kale, structuurrijke weide. Tot slot is het ook belangrijk hoeveel paarden een weide moeten delen.

Paarden voeren bij weidegang

Het is dus van verschillende factoren afhankelijk welk paardenvoer het meest geschikt is bij weidegang. Kijk bij de keuze voor het juiste paardenvoer goed naar zowel het typeweide als de behoeften van het paard. Hieronder schetsen we een aantal situaties met daarbij een voeradvies.

1. Mijn paard heeft geen aanvulling van krachtvoer nodig

Krachtvoer geven is niet altijd nodig. Als het rantsoen volledig uit ruwvoer, zoals gras, hooi of voordroog bestaat, is het wel een idee om dat aan te vullen met vitaminen en mineralen. Alleen ruwvoer bevat daar niet genoeg van om in zijn dagelijkse behoeften te voorzien. Zo’n aanvulling is bijvoorbeeld verkrijgbaar als brokjes of als koek. Ook als je paard minder dan 1,5 kg of je pony minder dan 0,75 kg brok of muesli per dag krijgt, is een aanvulling met vitaminen en mineralen aan te raden. 

Voeradvies: kies in dit geval voor Pavo Vital of Pavo DailyFit. Pavo Vital is een dagelijkse balancer: een melasse- en graanvrij brokje met alle vitaminen en mineralen die je paard nodig heeft. Staat jouw paard 24/7 op de wei? En vind je het geven van een brokje op de wei lastig? Probeer dan Pavo DailyFit: een smakelijke koek met één dagdosis vitaminen en mineralen, maar dan zónder de energie en calorieën die in krachtvoer zitten.

Tip: Geef je jouw paard minder dan 1,5 kg en/of pony minder dan 0,75 kg brok of muesli per dag? Ook dan is aanvulling van een vitaminen en mineralenbalancer, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit noodzakelijk.

2. Mijn paard kan wel wat extra's gebruiken

Alleen wanneer je paard onvoldoende energie en/of eiwit binnenkrijgt om op gewicht te blijven en het werk vol te houden, is het een goed idee om krachtvoer of ruwvoervervangers bij te voeren. Voor paarden die recreatief worden gereden en/of actief zijn in de basissport, is een dagelijkse muesli of brok met weinig suiker en zetmeel en een lage energiewaarde een goede aanvulling.

Voeradvies: Pavo Nature’s Best is een dagelijkse, havervrije gezondheidsmuesli met zeer weinig suiker en zetmeel. De perfecte aanvulling voor paarden die recreatief gereden worden en actief zijn in de basissport. Als je liever een brok voert, kun je kiezen voor Pavo Condition: onze structuurrijke onderhoudsbrok voor alle paarden en pony’s in lichte sport.

3. Mijn paard staat op een arme, kale weide

Een andere mogelijkheid is dat in de wei weinig gras staat en je paard een hogere behoefte aan eiwit heeft, bijvoorbeeld als jullie fanatiek zijn in de sport of de merrie drachtig is of een veulen zoogt. Een kale weide heeft dan niet genoeg te bieden en dat maakt een eiwitaanvulling nodig. Dit kan zowel via een ruwvoervervanger als via krachtvoer. Je kunt afhankelijk van je paard en je situatie kiezen voor een ruwvoervervanger op basis van bijvoorbeeld luzerne als eitwitrijke ruwvoeraanvulling.

Paarden die hard moeten werken of voor paarden die gras of hooi krijgen met een laag eiwitgehalte hebben meer baat bij een eiwitrijke muesli. Dit moet dan wel blijken uit de ruwvoeranalyse. Als je precies weet wat in het ruwvoer zit dat je geeft, kun je gericht aanvullend voeren. Een speciale merriebrok ondersteunt een drachtige of lacterende merrie met extra eiwitten en geeft het veulen essentiële voedingsstoffen mee.

Voeradvies: Pavo FibreBeet is een ruwvoervervanger en bestaat uit een mix van ontsuikerde bietenpulp en luzerne. De kwalitatief hoogwaardige eiwitten uit luzerne maakt FibreBeet de ideale eiwitrijke ruwvoeraanvulling voor paarden op een schrale weide.

Pavo Topsport is een muesli topping met een hoge concentratie eiwitten en ideaal voor paarden die hard moeten werken of voor paarden die gras/hooi krijgen met een laag eiwitgehalte. Geef dagelijks Pavo TopSport om extra eiwitten te geven aan je paard. Lees hier meer over eiwitten in paardenvoer en welk krachtvoer daar het beste bij past.

4. Mijn paard staat doorgaans op een rijke wei 

Zo’n rijk, groen weiland bevat veel energie, eiwitten en suiker. Het is dan raadzaam om weidegang te beperken, bijvoorbeeld tot een paar uur per dag. Je kunt je paard daarnaast extra ruwvoer voeren met een laag suikergehalte. Dit is zeker een goed idee als je paard gevoelig is voor suiker, ook wel fructaan genoemd, hoefbevangen is (geweest) of hiernaar neigt. Een tip voor dit type paarden is een ruwvoervervanger bestaande uit ontsuikerde bietenpulp met een laag suikergehalte en zonder zetmeel of een structuurrijke grasbrok met ook een laag suiker- en zetmeelgehalte. 

Voeradvies: heb je zelf niet de beschikking over (voldoende) ruwvoer met een laag suikergehalte? Pavo SpeediBeet is een ruwvoervervanger bestaande uit ontsuikerde bietenpulp en bevat geen zetmeel en slechts 5% suiker. Een andere optie is de ruwvoervervanger Pavo FibreNuggets. Een structuurrijke grasbrok gemaakt van 100% weidegras en met een laag suiker- zetmeelgehalte.

Tip: Is je paard gevoelig voor suiker? Zet je paard dan ‘s morgens niet in de wei. In de ochtend bevat gras namelijk het meeste suiker, ook wel fructaan genoemd. 

Maak ook je paardenweide klaar voor het weideseizoen

Het is belangrijk dat je niet alleen je paard, maar ook de paardenweide voorbereidt op het weideseizoen. Met deze tips maak jij je paardenweide klaar voor het weideseizoen:

  • Eenmaal in de 10-15 jaar moet grasland vernieuwd worden, dit kan door opnieuw inzaaien of doorzaaien.
  • Gebruik zowel bij inzaaien als doorzaaien altijd een graszaadmengsel dat geschikt is voor paarden, zoals Pavo Paardengraszaad. Een koeienwei is namelijk heel anders dan een paardenweide, o.a. vanwege de voedingswaarde, het groeipunt van de grasplant en de zode. Lees hier meer over het verschil tussen een paarden- en koeienwei
  • Wissel het beweiden van de grasmat regelmatig af met maaien.
  • Het is niet de leukste klus, maar wel belangrijk: schep dagelijks de mest uit de paardenwei om de infectiedruk van de wormen te verminderen.
  • Bij een gezonde paardenwei hoort een goede onderhoudsbemesting. ‘Normale’ kunstmest die veel voor koeienweides wordt gebruikt, bevat stikstof die binnen tien dagen vrijkomt. Het gras krijgt hierdoor een enorme groeispurt wat voor onze paarden niet wenselijk is. Gebruik daarom een meststof speciaal voor paardenweides, waarbij de stikstof langzaam vrijkomt en het gras gelijkmatig kan groeien, zoals Pavo FieldCare. Na het strooien van Pavo FieldCare kunstmest moet het minstens één keer goed geregend hebben, zodat de mestkorrels mooi op de bodem liggen. Daarna kunnen de paarden weer lekker naar buiten!

Lees meer over:

Paardenvoer +Paardenweide +Seizoenswissel +