Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Ruwvoertekort? Tips om je ruwvoer aan te vullen

Het was een fantastische zomer, maar door de aanhoudende droogte is de ruwvoerproductie in Noord-Europa historisch laag. Om nog maar te zwijgen over de kwaliteit. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor ruwvoer om ervoor te zorgen dat je paard of pony niets tekortkomt!

Overspannen ruwvoermarkt

Hoewel de eerste snede aan ruwvoer van uitstekende kwaliteit was, sloeg de droogte daarna toe en lag de grasproductie bijna stil. Op sommige percelen kon pas zeer laat een tweede of derde snede worden gewonnen, waardoor de kwaliteit vaak niet geschikt is voor paarden. De ruwvoermarkt is daardoor voor paardenhouders momenteel flink overspannen. Er wordt op grote schaal gehamsterd. Op verschillende plaatsen in ons land is hooi of voordroog (kuil) nauwelijks meer verkrijgbaar. Wat er wel is, laat in veel gevallen te wensen over: er zitten onvoldoende voedingsstoffen in. In Scandinavië zijn de prijzen voor ruwvoer zelfs verdubbeld.

Tip: ruwvoer bijkopen? Doe eerst een ruwvoeranalyse en weet wat je koopt!

Niet in heel Europa is de situatie zo zorgelijk. Spanje en Italië hadden bijvoorbeeld een boven verwachting goede opbrengst, maar het is nog onduidelijk wat de kwaliteit van het ruwvoer uit die gebieden is. Als je import uit het buitenland overweegt, doe je er verstandig aan om vooraf een ruwvoeranalyse te doen, zoals de Pavo Ruwvoer Quickscan

Alternatieven voor ruwvoer

Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron voor paarden; ze kunnen niet zonder. Als je niet voldoende (goed) ruwvoer hebt zijn er gelukkig verschillende alternatieven die het ruwvoer kunnen aanvullen of zelfs vervangen.

1. Luzerne

Luzerne is een gewas dat voor veel paarden een geschikte ruwvoeraanvulling is en – niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar. Luzerne heeft een langere wortel, die diep de grond indringt, waardoor de plant minder gevoelig is voor droogte. Vooral in het najaar is nog veel luzerne geoogst. Omdat luzerne van nature veel calcium bevat, kan het niet volledig de ruwvoerbehoefte invullen. Dan zou de balans tussen benodigd calcium en fosfor naar de verkeerde kant doorslaan. Een maximale toevoeging van zo’n twee kilo per dag is mogelijk. Paarden vinden het over het algemeen erg smakelijk, maar het nadeel is dat het prijziger is dan hooi of kuil.

2. Stro

Je paard of pony stro bijgeven is ook een mogelijkheid. Daarvan is veel beschikbaar en de kwaliteit is juist door de droogte zeer goed. Het nadeel van stro is dat het vrijwel geen voedingsstoffen bevat, alleen vezels. Dus als aanvulling op een slechte kwaliteit ruwvoer is alleen stro niet voldoende.

3. Ruwvoervervangers in zakken

Daarnaast zijn er nog verschillende ruwvoervervangers in zakken, die in veel gevallen aangelengd moeten worden met water, zoals Pavo SpeediBeet. Dit is bietenpulp met een laag suikergehalte. De voedingswaarde is vergelijkbaar met die van een sportbrok, maar omdat de energie via een ruwvoerproduct beschikbaar is, is het beter voor de darmgezondheid van je paard. Je kunt er dagelijks 1 kilo (droog product) van voeren. Let op: voor je het geeft moet je SpeediBeet eerst in water weken. Verder hebben wij voor paarden die aan de dunne kant zijn of wat arm in hun bespiering zitten Pavo FibreBeet ontwikkeld. Dit product heeft dezelfde eigenschappen als Pavo Speedibeet maar dan is hier Luzerne toevoegd voor een iets hoger eiwit gehalte.

Een ander alternatief is Pavo DailyPlus. Dit kan gewooon droog gevoerd worden en is qua voedingswaarde vergelijkbaar met goed hooi. Je kunt Pavo DailyPlus droog door het krachtvoer mengen, maar je kunt het ook apart voeren ter vervanging van hooi of voordroog. Mocht je ruwvoer van niet zoon goede kwaliteit zijn of heeft je paard moeite met het eten van normaal ruwvoer dan kan Pavo FibreNuggets een oplossing bieden. Deze grasbrokken bevatten een constante kwaliteit en worden in geweekte variant gevoerd. Het grote voordeel is dat dit product makkelijk kauwbaar is en past in ieder rantsoen.

Vervanging of aanvulling van ruwvoer?

Voor een goede gezondheid moeten paarden elke dag vezels met voldoende lengte binnenkrijgen. Zorg altijd dat 60 procent van de ruwvoergift aan je paard uit producten met originele lange vezels bestaat. Luzerne en Pavo DailyPlus hebben dat en kunnen dus als volledige vervanging voor gras, hooi of voordroog dienen. De andere producten zijn geschikt als aanvulling. Het is natuurlijker en daardoor gezonder voor het darmstelsel om zoiets te verwerken, dan een extra hoeveelheid krachtvoer te geven.

Vitaminen en mineralen in ruwvoer

Net als met ruwvoer geldt voor de ruwvoervervangers dat er geen extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Als een paard daarnaast geen extra krachtvoer krijgt, is het wel zaak het rantsoen aan te vullen met een dagelijkse balancer, zoals Pavo Vital. Pavo Vital is een melasse- en graanvrij brokje met alle vitaminen, mineralen en sporenelementen die een paard nodig heeft, gemaakt van natuurlijke grondstoffen en zónder overbodige toevoegingen.

Hoeveel ruwvoer heeft een paard nodig?

Om de minimale hoeveelheid ruwvoer te kunnen berekenen, bepalen we eerst de drogestof-opname per dag. Afhankelijk van het vochtgehalte in het ruwvoer wordt de dagelijkse hoeveelheid van het ruwvoer berekend door de geadviseerde hoeveelheid te vermenigvuldigen met 100 en te delen door het drogestof-gehalte van het ruwvoer. Zie ook de tabel hieronder.

NIEUW: meer ruwvoerproducten

Bij Pavo vinden we ruwvoer heel belangrijk. Daarom hebben we nog twee ruwvoerproducten op de markt gebracht. Op de hoogte blijven? Volg ons op social media (Facebook @Pavopaardenvoer, Instagram @Pavo_horsefeed) of schrijf je hier gratis in voor de Pavo nieuwsbrief

Lees ook:

> Ruwvoer voor paarden: wat, waarom en hoeveel?

Bekijk de video:

> Hoeveel ruwvoer mag mijn paard?


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

ruwvoer-aanvullen-paard-tips-pavo

Pavo DailyPlus

Voor een tevreden paard

Pavo FibreBeet

De beste ondersteuning bij conditieherstel

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken

Ruwvoer Quickscan

De snelle ruwvoeranalyse voor paarden

Ruwvoer Quickscan Plus

De uitgebreide ruwvoeranalyse voor paarden