Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Handige bezorgservice

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 2 minuten

Tips om je paard te helpen bij verharen

Het is niet altijd een aangename periode wanneer je paard verhaart. De haartjes vliegen in het rond en zitten vaak overal aangeplakt. Daarnaast kost de verhaarperiode je paard of pony veel energie. Gelukkig kun je je paard extra ondersteunen met voeding en verzorging en hem door de (moeizame) verharing heen helpen!

Wanneer verhaart een paard?

Een paard verhaart twee keer per jaar: in de zomer en in de winter. Al komt het verhaarproces niet op gang door de veranderende temperatuur. Een paard schiet namelijk pas in de rui als het overdag langer of juist korter licht wordt. Worden de dagen langer? Dan maakt de hypofyse hormonen aan waardoor het paard zijn wintervacht kwijt raakt en worden de dagen korter dan wordt de zomervacht weer vervangen door de dikkere wintervacht. Al is het meestal het kwijtraken van de wintervacht dat voor problemen kan zorgen. Vooral als je paard niet helemaal in goede conditie is, kan je paard hier wel wat hulp bij gebruiken.

Zo kun je je paard helpen bij verharen

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het verharingsproces van een paard, zoals een goede doorbloeding van de huid, die je zowel van binnenuit als buitenaf kunt ondersteunen. Natuurlijk is het belangrijk dat je paard de juiste voeding krijgt, zodat het over de bouwstoffen beschikt die het nodig heeft. Zowel het ruwvoer als het krachtvoer moeten van goede kwaliteit zijn. Alle voedingsstoffen hebben een direct of indirect effect op de vacht, maar vetten, mineralen en vooral B-vitaminen hebben een duidelijk zichtbaar effect.Hierbij een aantal tips om je paard een handje te helpen tijdens het verharen.

1. Lekker poetsen

Help je paard met verharen door hem uitgebreid te poetsen en de huid daarmee lekker te masseren. Zo wordt de huid goed doorbloed en laat de vacht beter los. Daarnaast zal je paard het erg waarderen, omdat ze tijdens de verharing vaak wat meer jeuk hebben. Met een rubberen rosborstel kom je een heel eind, maar als je paard flink verhaart, loopt die steeds vol. Er bestaan speciale ‘schuimblokken’ en rubberen handschoenen, waarmee je losse haren dan makkelijker kunt verwijderen. 

2. Veel beweging 

Ook beweging is een belangrijke factor bij de verharing. Dit zorgt namelijk ook voor een betere doorbloeding. Ga samen trainen of gezellig een stukje wandelen. 

3. Veel daglicht 

Aangezien daglicht de trigger is voor het verharingsproces helpt het ook je paard zo veel mogelijk hieraan bloot te stellen. Dus lekker naar buiten gaan; is ook nog eens goed voor de beweging!

4. Extra vitamines

Voor veel paarden kost verharen veel energie. Dit kan komen doordat de eigen vitamine B van je paard niet voldoende is. Geef je paard een vitamineboost als de verharing moeizaam gaat, zoals een kuur met Pavo MultiVit15. Pavo MultiVit15 levert een extra dosis vitaminen om de weerstand te ondersteunen en je paard weer fit en vrolijk te krijgen. 

5. Wat extra’s voor de vacht

Geef ook eens een lekkere bak slobber. Olierijke voeding, zoals Pavo SlobberMash, heeft geen direct effect op de verharing, maar zorgt wel voor een mooie, glanzende vacht. Pavo SlobberMash is ook ideaal om te mixen met Pavo MultiVit15. Wil je niet zozeer de verharing ondersteunen, maar kan de vacht van je paard wel wat extra glans gebruiken? Kies dan voor Pavo LinseedOil of ga voor een volledige algehele gezondheidsboost met Pavo OmegaFit. Deze omega 3-6-9 olie bevat een ongekend hoog gehalte aan de meest belangrijke omega 3-vetzuren. Deze zijn cruciaal bij allerlei lichaamsprocessen en ondersteunen o.a. de immuniteit, ademhaling, spierherstel, gewrichten en mobiliteit, huid en vacht en het hart- en vaatstelsel.

Bekijk ook de video met tips bij verharen:

Lees meer over:

Seizoenswissel +Verharen +