Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
22 januari 2024 Leestijd 2 minuten

Lijnzaad olie voor paarden

Veel paardeneigenaren voeren hun paard een vorm van lijnzaad of lijnzaadolie bij, maar wat is lijnzaadolie nou eigenlijk? Lijnzaadolie, en ook andere oliën bevatten essentiële vetzuren. Deze vetzuren worden ook wel omega’s genoemd en zijn belangrijk voor de gezondheid van je paard. Omega 3 en omega 6 zijn de voornaamste omega’s en zitten beiden in lijnzaadolie. Het unieke van deze olie is het hoge omega 3-gehalte, het gehalte vooral in de winter een goede ondersteuning kan bieden.

Waarom lijnzaadolie voor je paard gebruiken?

Lijnzaad is een zaad van olievlas en is met name rijk aan eiwitten en vetzuren. Deze eiwitten ondersteunen spierherstel en spiergroei. Maar vooral de vetzuren hebben een positief effect op de gezondheid van het paard. Mede omdat paarden deze vetzuren zelf niet kunnen aanmaken kan dit een gezonde toevoeging zijn op hun dieet.

Allereerst stimuleert lijnzaad een gezonde spijsvertering. De essentiële vetzuren zoals omega 3 en 6 oliën worden in alle celwanden “ingebouwd” dit zorgt o.a. voor een optimale werking van de darmen. Ook zijn er voordelen die voor het oog beter zichtbaar zijn zoals de welbekende glanzende vacht. Zo zorgt een juiste verhouding van omega 3 en omega 6 voor een glanzend velletje bij je paard. Dit is ook mede de reden dat veel mensen lijnzaadolie geven tijdens het verharingsproces. Een gezonde vacht heeft namelijk tot gevolg dat dit proces wordt gestimuleerd. Daarnaast staat lijnzaad bekend om zijn van nature ontstekingsremmende effecten door het hoge percentage omega 3 (40-60%). Dit kan je paard helpen bij een sneller herstel van bijvoorbeeld een ontsteking. Hierdoor kan lijnzaadolie ook een positief effect hebben op huidproblemen zoals zomereczeem. Bovendien is lijnzaad een ware energiebron voor jouw paard. Dit komt voornamelijk door de extra vetten waaruit een paard veel meer energie kan halen dan uit koolhydraten.

In principe is lijnzaadolie in de lage hoeveelheden die wij aanraden geschikt voor alle paarden. Houdt dus altijd goed de voorgeschreven hoeveelheden aan. Voornamelijk paarden die iets te dik zijn en de sobere (pony)rassen zullen waarschijnlijk minder goed reageren op teveel extra vetten.

Lijnzaad versus lijnzaadolie

Lijnzaadolie is ten opzichte van puur, ongekookt lijnzaad een betere keuze. Bij de vertering van puur lijnzaad komt namelijk blauwzuur vrij. Dit is een giftig zuur en onderbreekt het transport van zuurstof door het bloed. Om dit te voorkomen kan je lijnzaad koken voordat je het voert. Door dit te doen, komt het blauwzuur vrij en verdwijnt dit in de lucht. Een andere oplossing is lijnzaadolie, tijdens het persen van het zaad komt het blauwzuur namelijk al vrij.

Hoeveel lijnzaadolie aan je paard voeren?

Wanneer je lijnzaadolie aan je paard wilt gaan geven is het handig om te weten hoeveel je hiervan mag voeren. Net zoals bij andere voedingsmiddelen is het verstandig om een nieuw supplement voorzichtig te introduceren. Het is aan te raden om de olie te mengen met bijvoorbeeld het krachtvoer zodat je paard rustig aan de smaak kan wennen. Daarnaast is het belangrijk om dit geleidelijk op te bouwen en ervoor te zorgen dat je paard kan wennen aan de effecten. Nadat je dit gedurende enkele weken hebt opgebouwd kan als richtlijn worden aangehouden dat volwassen paarden een maximum van 100ml per dag mogen hebben. Echter is twee eetlepels per dag vaak al ruim voldoende om de gewenste voordelen te zien. Een overschot aan lijnzaadolie kan leiden tot diarree.  

Naast de hoeveelheid lijnzaadolie is het soms ook verstandig om te kijken naar de tijd van het jaar. Vers gras is van nature rijker aan omega 3 en krachtvoer rijker aan omega 6. Om deze reden kan het verstandig zijn om dit voornamelijk bij te voeren in een winterperiode waarin paarden minder vers gras binnenkrijgen of in periodes wanneer je paard extra energie kan gebruiken zoals bij de verharing.

Lijnzaadolie of zonnebloemolie voor je paard?

Naast lijnzaadolie is ook zonnebloemolie een supplement dat essentiële vetzuren bevat. Het voornaamste verschil, zit hem in de verhouding omega 3 en omega 6. Zoals eerder al benoemd bevat lijnzaadolie meer omega 3, dit in tegenstelling tot zonnebloemolie die juist meer omega 6 bevat. Paarden die (voldoende) krachtvoer eten, krijgen vaak al voldoende omega 6 binnen. Een overschot aan omega 6 kan nadelige gevolgen hebben waardoor lijnzaadolie vaak een betere keuze is. Een ander nadeel van zonnebloemolie is dat het vaak geraffineerd is en de vetten schadelijk kunnen zijn.

 

Lees meer over:

Olie +Verharen +