Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
18 april 2024 Leestijd 4 minuten

Tips voor een gezond rantsoen bij weidegang

Er is niets mooiers dan grazende paarden in een groene wei. Maar het vraagt wel de nodige aanpassingen van jou als verzorger om je paard(en) op een gezonde manier te begeleiden in de overgang van het stal- naar weideseizoen.   

Hoe lang mag een paard grazen?

Voor de gezondheid en welzijn van je paard is het belangrijk dat hij lekker veel buiten is en vrij kan bewegen. Het liefst niet alleen, maar gezellig tussen andere paarden. Afhankelijk van je wei, is gemiddeld 7 uur per dag grazen voor de meeste paarden voldoende om genoeg voedingsstoffen op te nemen. Met behulp van afrastering kun je ervoor zorgen dat je paard een kleiner/ armer stuk tot zijn beschikking heeft om te voorkomen dat er teveel energie en suiker wordt opgenomen.   

Gezondheidsrisico’s van het weideseizoen

In het voorjaar als het gras vers is, liggen er verschillende gezondheidsrisico’s op de loer. Naast het risico op overgewicht of zelfs obesitas, kan de (plotselinge) inname van veel vers gras koliek en diarree veroorzaken. Daarbij kunnen de suikergehaltes in het gras erg hoog zijn, zeker bij koude nachten! Na een nacht met temperaturen van 5 °C of lager - en vooral met nachtvorst - is het suikergehalte in het gras nog hoger. Soms zelfs zo hoog dat dit tot acute hoefbevangenheid kan leiden. Je kunt je paard dan beter wat later op de dag buiten zetten als het fructaangehalte weer wat gedaald is. Om deze gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je het (voer)management aanpast zodra je paard in het voorjaar de wei op gaat. 

Tips voor een gezond voorjaarsrantsoen bij weidegang

1. Weidegang rustig opbouwen

Paarden hebben van nature een heel gevoelig verteringsstelsel. Veranderingen in het voerrantsoen moeten daarom altijd geleidelijk worden doorgevoerd, zodat de darmflora zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit geldt ook voor de weidegang. Begin bijvoorbeeld met een half uur of een uur en breid dit geleidelijk uit. Bij gezonde paarden is het advies om iedere dag met +20% op te bouwen. Als je start met een uur weidegang, verleng je dit de eerste weken iedere dag met 10-15 minuten. Bij paarden waarvan bekend is dat ze gevoelig zijn voor suiker of in het verleden te maken hebben gehad met hoefbevangenheid, kun je het beste extra voorzichtig zijn en +10% per dag aanhouden. Bij hoefbevangen gevoelige paarden is het zelfs verstandig om ze niet langer dan twee uur per dag te beweiden.

2. De wei op met een volle maag

Al dat verse gras is natuurlijk heel verleidelijk. Om te voorkomen dat je paard zich volledig op het gras stort, kan het helpen om voor die tijd al voor een volle buik te zorgen. Geef je paard een extra portie (suikerarm) hooi of kies voor een geweekte ruwvoermaaltijd van ontsuikerde bietenpulp, zoals Pavo SpeediBeet of natuurlijke grasbrokken, zoals Pavo FibreNuggets.

3. Verminder de hoeveelheid calorieën

Voorjaarsgras is heel rijk aan met name energie, maar bevat ook meer eiwit en (helaas ook) suiker dan in het najaar. In de meeste gevallen zelfs meer energie dan paarden verbruiken, waardoor de overtollige energie wordt opgeslagen als vetreserves. Met andere woorden: je paard wordt dikker. Waar je in de herfst- en wintermaanden je paard mogelijk extra hebt moeten bijvoeren om goed op gewicht te blijven, is nu het omgekeerde aan de hand. Je paard heeft nu juist minder behoefte aan extra energie en eiwit. Afhankelijk van je paard en de mate van beweging/ training, kun je verschillende dingen doen om de hoeveelheid calorieën te verminderen:

  • Voor de fanatieke sporter: voer je nu een krachtvoer om je paard extra energie te geven? Mogelijk kun je dit vervangen door een krachtvoer met een lager energieniveau. Pavo heeft haar krachtvoer ingedeeld in drie energieniveaus: low, medium en high. Doe de test om erachter te komen welke producten het beste bij jou en je paard past: 
     
  • Voor recreatie & lichte sport: heeft je paard weinig extra energie nodig en wil je hem vooral voorzien van alle dagelijkse vitaminen en mineralen? Stap dan over naar een balancer, zoals Pavo Vital (brokjes) of Pavo DailyFit (repen). Het voordeel van een balancer is dat je alleen vitaminen, mineralen en sporenelementen voert, zonder extra energie of calorieën. Daarnaast hoef je er maar heel weinig van te voeren: 100 gram Pavo Vital per dag is bijvoorbeeld al voldoende.

    Tip: voer je een balancer, maar wil je je paard toch graag een ‘grote maaltijd’ geven? De ruwvoermix Pavo DailyPlus is ideaal om te mengen met bijvoorbeeld Pavo Vital. Zo voeg je alleen extra structuur en vezels aan je balancer toe, waardoor je paard toch lekker lang van zijn maaltijd kan genieten.  

 

  • Voor sobere rassen en gevoelige paarden: een balancer is altijd geschikt voor sobere rassen of paarden die gevoelig zijn voor suiker of granen. Maar daarnaast bestaat er ook zoiets als geconcentreerd krachtvoer. Dit zit tussen een pure vitaminen-/mineralenbalancer en ‘gewoon krachtvoer’ in. Kenmerkend voor dit type product is dat het weinig energie, suiker en zetmeel bevat en juist een extra hoge concentratie vitaminen, mineralen en sporenelementen heeft. Op deze manier hoef je er in vergelijking met gewoon krachtvoer maar weinig van te voeren (gemiddeld 1 kilo voor een paard en 0,5 kilo voor een pony).

    Pavo Care4Life is hier een voorbeeld van. Deze gezonde, natuurlijke kruidenmix bevat 11 verschillende soorten kruiden. Het is helemaal melasse-, haver- en graanvrij (ook geen graanbijproducten) en is ideaal voor paarden die slecht met suiker overweg kunnen of aanleg hebben om snel dik te worden. Daarnaast is Pavo EasyMix is de perfecte geconcentreerde muesli speciaal voor sobere paarden- en ponyrassen, zoals IJslanders en Fjorden. Deze paarden hebben vaak weinig krachtvoer nodig en hebben aanleg om snel dik te worden – zeker in het weideseizoen!

Belangrijk om te onthouden is dat je je paard altijd met ten minste een balancer bijvoert – ook tijdens het weideseizoen. In alleen gras en hooi zitten namelijk niet genoeg vitaminen en mineralen om je paard gezond te houden.

4. Geleidelijke overgang

Als je overstapt op een ander soort voer, is het van groot belang dat je dit niet van de één op andere dag doet. Neem een periode van 10 dagen om je paard rustig aan het nieuwe voer te laten wennen. Dit doe je door beide voersoorten te mixen, waarbij je steeds een beetje meer van het nieuwe voer en minder van het oude voer geeft.

5. Wat extra’s om de spijsvertering te ondersteunen

In tegenstellig tot hooi, is vers gras veel 'natter' en bestaat dit voor maar liefst 85% uit water. Je kunt je voorstellen dat vochtige voeding weinig vezels bevat en veel sneller de darmen passeert. Op zich fijn als je paard last heeft van droge mest of verstoppingen, maar minder prettig voor alle andere paarden, die juist diarree of koliekklachten kunnen krijgen van (plotseling) veel vers gras. Om de gevoelige spijsvertering van je paard in deze periode extra te ondersteunen, kun je tijdelijk Pavo GutHealth voeren. Pavo GutHealth is een supplement dat speciaal ontwikkeld is voor een stabiele darmfunctie en helpt de verstoorde darmbacteriën weer terug in balans te brengen bij een plotselinge rantsoenverandering.

Lees meer over:

Paardenweide +Seizoenswissel +Suiker +