Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Diarree bij paarden

Je herkent diarree bij paarden aan de dunne mest, frequent mesten en aan de vieze staart en billen. Het belangrijkste is ervoor zorgen dat je paard niet uitdroogt! Maar wat veroorzaakt diarree? En hoe kan je het voorkomen?

Oorzaken diarree bij paarden

Bij diarree gaat voedsel te snel door het maagdarmkanaal om vocht en voedingsstoffen goed op te kunnen nemen. Dit kan komen doordat de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal verhoogd is, doordat het wateropnemend vermogen van de darm verminderd is of doordat er verhoogde afgifte van vocht en elektrolyten in de darm plaatsvindt.

In de dikke darm wordt de vertering niet zozeer door het lichaam zelf gedaan, maar door de bacteriën die daar leven. Zij zetten binnenkomende vezels die het paard zelf niet kan verteren om in bruikbare voedingsstoffen, zoals vluchtige vetzuren. Voor een gezonde werking van de darmen is het erg belangrijk om deze bacteriën gezond te houden, zodat zij goed hun werk kunnen doen. Al deze bacteriën samen noemen we de darmflora. Teveel voorjaarsgras, beschimmeld voer of plotselinge veranderingen in het voer kunnen de darmflora verstoren wat kan resulteren in diarree. Maar ook een slecht gebit, het binnenkrijgen van te veel zand, bepaalde infecties, wormen en stress zijn oorzaken van diarree.

Diarree bij paard stoppen

Diarree kan je paard uitdrogen en is in sommige gevallen zelfs dodelijk. Het allerbelangrijkste bij een paard met diarree is ervoor zorgen dat het niet uitdroogt. Het toedienen van vocht, maar ook van voedingstoffen is dan noodzakelijk. Als je de diarree bij je paard wilt stoppen, moet je eerst achterhalen wat de oorzaak van de diarree is. Dit kan het beste in samenspraak met je dierenarts, waarna je vervolgens samen een behandelplan kan opstellen.


Paarden met diarree voorkomen

Een paard met diarree is helaas niet altijd te voorkomen. Toch zijn er een aantal maatregelen die je preventief kunt nemen om de kans op diarree zo veel mogelijk te verkleinen:

 • Wanneer paarden de hele winter niet in de wei zijn geweest en in het voorjaar weer de wei op gaan, kan deze wisseling de bacteriën in de darm van streek maken. Het jonge voorjaarsgras verstoort de darmflora wat diarree tot gevolg kan hebben. Ook beschimmeld en bedorven voer, of te plotselinge veranderingen in een rantsoen kan de darmflora verstoren. Zorg er dus altijd voor dat je weidegang en rantsoenwisselingen langzaam opbouwt en vermijd bedorven voer.  
 • Een paard met een slecht gebit kan niet voldoende op zijn voer kauwen. Het voer kan hierdoor onvoldoende worden verteerd, waardoor grote stukken voer in het maagdarmkanaal terechtkomen. Dit kan leiden tot diarree. Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is dus aan te raden!
   
 • Paarden die veel in een zandpaddock of in een schrale weide lopen kunnen veel zand eten. Bij het opnemen van te veel zand, hoopt het zand zich op in de darmen met diarree en/of koliek als gevolg. Het regelmatig verstrekken van een zandvrij kuurtje en het geven van voldoende hooi op een zandpaddock of schrale weide kan diarree helpen voorkomen.

  Tip: zorg ervoor dat paarden hooi krijgen vanaf een harde ondergrond, dit vermindert zandopname doordat de paarden het hooi niet direct van het zand hoeven te eten. Leg bijvoorbeeld rubberen platen onder het hooi. 
   
 • Om diarree te voorkomen is een goed wormbeleid op stal zeer belangrijk. Viermaal per jaar mestonderzoek en éénmaal per jaar (meestal in het najaar) ontwormen met een uitgebreid ontwormingsmiddel verkleint de kans op een worminfectie, zoals spoelwormen. Het dagelijks verwijderen van de paardenmest uit de weide verlaagt ook de infectiedruk.
   
 • Paarden die stress ervaren uiten dit vaak in diarree. Om diarree te voorkomen is het beperken van stressfactoren van groot belang. Denk hierbij aan voldoende contact met soortgenoten, voldoende weidegang, niet te vaak verhuizen van stal etc.  

Voertips voor een goede darmflora

Om de darmflora te ondersteunen kunnen zowel pre- als probiotica gevoerd worden. Meestal worden pre- en probiotica in één adem genoemd, maar er is een groot verschil tussen deze twee. Prebiotica vormen de voeding voor de hardwerkende bacteriën in de dikke darm. Probiotica zijn de bacteriën of gisten zelf.

Prebiotica

Prebiotica bestaan met name uit vezels uit ruwvoer. De bacteriën voeden zichzelf met de vezels en produceren hierbij vluchtige vetzuren, dit proces heet fermentatie. De vluchtige vetzuren worden vervolgens afgegeven aan de bloedbaan, waardoor je paard het als energiebron kan verbruiken. Het is daarom zeer belangrijk om je paard voldoende kwalitatief ruwvoer te voeren. Benieuwd naar de kwaliteit van jouw ruwvoer? Doe de Ruwvoer Quickscan!

Naast de meest gebruikelijke ruwvoeders (gras, voordroogkuil en hooi) bestaan er verschillende soorten ruwvoeralternatieven. Je kunt je ruwvoer aanvullen of zelfs compleet vervangen met deze alternatieven als je onvoldoende ruwvoer hebt, de kwaliteit matig of slechts is, maar ook als je paard weinig of geen ruwvoer kan opnemen (bijv. oude paarden) of je paard mager/ schraal blijft. Pavo heeft vier verschillende ruwvoervervangers: Pavo Fibrebeet, Pavo SpeediBeet, Pavo FibreNuggets en Pavo DailyPlus.

Probiotica

Probiotica kun je inzetten wanneer de darmflora van je paard verstoord is. De balans tussen goede en minder gewenste bacteriën is weg, waardoor die laatste zich kunnen uitbreiden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je paard een antibioticakuur krijgt. Wanneer je een probioticasupplement of -voer uitzoekt, is het van belang dat deze levend gist bevat. Dode gistcellen hebben namelijk geen enkel effect meer.

 • Pavo Care4Life bevat prebiotica om de darmen maximaal te ondersteunen. De prebiotica in Pavo Care4Life is inuline, uit de wortel van de Cichorei plant. Het ondersteunt de groei van gezonde darmbacteriën.
 • Ook Pavo Ease&Excel bevat prebiotica in de vorm van arabische gom en fructo-oligasacchariden (niet verteerbare koolhydraten) en levend gist als probiotica.
 • Als je op zoek bent naar een prebiotica supplement, kun je kiezen voor Pavo HealthBoost. Dit supplement is specifiek bedoeld om de algehele gezondheid te ondersteunen tijdens of na een moeilijke periode.

Lees meer:

> Probiotica bijvoeren aan mijn paard

> Alles over ruwvoer voor paarden

> Spoelworm besmetting bij paarden, bestrijding en preventie
 


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >


Meer weten over ruwvoer? Download de gratis ruwvoerspecial!

Wil jij alles weten of ruwvoer voor paarden en je ruwvoermanagement nóg verder optimaliseren? Download dan hier de gratis ruwvoerspecial en ontdek hoe ruwvoer je paard gezond kan houden!

Na het lezen van deze special weet je:
 

 • Wat de gemiddelde kwaliteit van paardenruwvoer is
 • Hoe je ook oudere paarden voldoende ruwvoer kunt geven
 • De do’s en don’ts op het gebied van (ruw)voermanagement

> Download de ruwvoerspecial

Diarree-bij-paarden-stoppen-pavo-geeft-tips

Pavo Care4Life

Structuurrijke blend met kruiden voor een gezond paard in balans

Pavo DailyPlus

Voor een tevreden paard

Pavo Ease&Excel

Innovatief sportvoer ter ondersteuning van de maagfunctie

Pavo FibreBeet

De beste ondersteuning bij conditieherstel

Pavo FibreNuggets

Grasbrok: het beste alternatief voor ruwvoer, geschikt voor alle paarden

Pavo HealthBoost

De krachtige opkikker voor ieder paard

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken

Ruwvoer Quickscan

De snelle ruwvoeranalyse voor paarden