Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Insulineresistentie bij je paard

Net als bij mensen is overgewicht bij paarden niet gezond. Steeds meer paarden in Nederland zijn te dik en dan wordt het risico op aandoeningen, zoals insulineresistentie groter. Wat is insulineresistentie, hoe ontstaat het en hoe kun je een insulineresistent paard het beste helpen?

Wat is insuline?

Via voeding krijgt een paard verschillende voedingsstoffen binnen, waaronder suiker en zetmeel. Dit zit niet alleen in krachtvoer, maar ook in gras, kuil en hooi. In het maag-darmkanaal van een paard wordt dit omgezet tot glucose dat wordt opgenomen in het bloed. Het lichaam moet vervolgens een signaaltje krijgen dat de glucose moet worden opgeslagen in bijvoorbeeld de spiercellen, die het als brandstof gebruiken. Dit seintje wordt gegeven door het hormoon insuline, dat in de alvleesklier wordt aangemaakt. Hoe meer glucose er in het bloed zit, hoe meer insuline wordt geproduceerd.

Insulineresistentie bij een paard: teveel suiker en teveel insuline

Dit proces kan echter vreselijk uit de hand lopen als de hoeveelheid glucose die er binnenkomt steeds maar erg hoog blijft met als gevolg dat de stofwisseling overbelast raakt. Als voor een langere periode insuline wordt aangemaakt, dan loopt de gevoeligheid hiervoor terug. De alvleesklier gaat vervolgens steeds meer insuline produceren om effect te krijgen. Uiteindelijk kan zelfs een zeer hoge insulineproductie het glucosegehalte niet voldoende omlaag krijgen; de glucose blijft dus voor een te groot deel in het bloed. Hier kunnen paarden niet tegen en dus ontstaat er suikerziekte. Belangrijk is dus dat je een paard met insulineresistentie altijd paardenvoer met zo min mogelijk suiker voert.

Paard met insulineresistentie: de symptomen 

Insulineresistentie bij paarden veroorzaakt tal van problemen. Eén van de ergste aandoeningen die kan ontstaan is hoefbevangenheid. Om erachter te komen of je paard insulineresistent is, kun je bij je dierenarts een bloedonderzoek laten doen. Aan de buitenkant is het namelijk lastig te zien.

Is insulineresistentie rasgebonden?

Het is niets nieuws dat paarden die meer energie binnenkrijgen dan ze verbruiken dik worden. Maar niet alle (te) dikke paarden blijken insulineresistent te zijn. Er is wel een duidelijke relatie met bepaalde rassen. Met name pony’s als Welsh, Welsh Cobs, IJslanders en Shetlanders blijken er erg gevoelig voor. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een rol. Wél is er een duidelijke relatie tussen het eten van teveel voedingssuikers en hoefbevangenheid. Het is dus belangrijk om te laten testen. Verminder je de toevoer van suiker en zorg je dat je paard gewicht verliest, dan loopt de gevoeligheid voor insuline ook terug.

Insulineresistentie en gras

Wil je insulineresistentie voorkomen of bestrijden? Zorg dan dat je paard niet teveel suiker binnen krijgt en niet te dik wordt. Het is niet genoeg om daarbij alleen naar het krachtvoer te kijken. Gras is namelijk een grote bron van suikers. Weidegang is natuurlijk fantastisch voor een paard, maar er worden veel fouten mee gemaakt. Zo wordt vaak gedacht dat kale landjes beter zijn, maar dat klopt niet. Kort gras is ‘gestrest’ gras dat hard wil groeien. Daarbij wordt extra fructaan aangemaakt, een suikersoort waar paarden gevoelig voor zijn. Het is extra riskant in het voor- en najaar, als de nachten koud zijn. Door de kou stopt de stofwisseling in de plant namelijk waardoor gedurende de nacht het fructaan niet afneemt en komt in de loop van de dag – als de zon weer volop schijnt - snel weer op gang, met extra suikerproductie. Een tip is om paarden met insulineresistentie dan pas later op de dag (in de namiddag of vroege avond) een paar uurtjes op de wei te zetten, of zelfs helemaal niet.

Ook in ruwvoer als hooi en voordroogkuil zit suiker

Maar hoeveel? Dat kun je aan de buitenkant niet zien. Het is dus ook niet zo dat nat kuil of grof hooi beter voor een paard is, je weet het pas zeker als je het ruwvoer hebt laten testen. Geef een paard nooit uit voorzorg minder ruwvoer, want ze hebben het gewoon nodig. Een paard eet in de natuur de hele dag, daar zijn ze op gebouwd. Met de Pavo Ruwvoer Quickscan kun je voor slechts € 23,95 je ruwvoer laten testen op suiker, energie en eiwit.

Paardenvoer zonder suiker

Een insulineresistent paard kun je het beste paardenvoer met zo min mogelijk suiker, zetmeel en melasse geven. Beperk de hoeveelheid krachtvoer zoveel mogelijk en geef als het kan alleen een compleet vitaminen- mineralensupplement, zoals als Pavo Vital of Pavo SummerFit koeken. Je kunt ook kiezen voor Pavo SpeediBeet als suikerarme toevoeging. Dit is een enkelvoudige grondstof, bietenpulp vol met gezonde vezels en een suikergehalte van maar 4%. Pavo SpeediBeet bevat helemaal geen zetmeel. Als je wél krachtvoer moet bijvoeren, omdat je paard meer energie nodig heeft, voer dan bij voorkeur een voer met een laag suiker- zetmeelgehalte, zoals Pavo Nature’s Best en verdeel de porties over meerdere maaltijden per dag. Meng het krachtvoer met ruwvoer om de kauwtijd te verlengen. Pavo Care4Life is een graanluze structuurblend met een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en kruiden dat zeer geschikt is voor paarden met aanleg voor insulineresistentie.

Lees hier meer over paardenvoer zonder suiker.

Insulineresistent paard? Dit kun je nog meer doen

Insulineresistentie bij je paard kun je het beste bestrijden met voldoende beweging (duurtraining) in de vorm van stappen, draven en evt. handgalop. Bouw dit goed op, zodat je paard rustig went om langere afstanden te lopen. Korte explosieve inspanning is niet de geschikte training voor paarden die te dik zijn. Juist met duurtraining verbrandt een paard het meeste vet.

Daarnaast is weidegang erg belangrijk, maar met weinig gras. Kies bijvoorbeeld voor stripbegrazing of zet je paard (een deel van de dag) in een zandpaddock met hooi. Een graasmasker is ook een optie.

Lees ook:

> Tips om je paard gezond te laten afvallen

> Hoefbevangenheid

> Fructaanindex helpt bij bewuste weidegang


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

Insulineresistentie-bij-je-paard

Pavo Care4Life

Structuurrijke blend met kruiden voor een gezond paard in balans

Pavo Nature's Best

De dagelijkse gezondheidsmuesli

Pavo SpeediBeet

Snel wekende bietenpulp vlokken

Pavo SummerFit

De dagelijkse vitaminen en mineralenaanvulling

Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer

Ruwvoer Quickscan

De snelle ruwvoeranalyse voor paarden

Ruwvoer Quickscan Plus

De uitgebreide ruwvoeranalyse voor paarden