Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
16 augustus 2023 Leestijd 3 minuten

Wat eten paarden?

‘Wat moet ik mijn paard voeren?’ is een veel gestelde vraag aan onze voedingsdeskundigen. Het onderwerp paardenvoer is echter niet zo eenvoudig, want sportpaarden hebben een andere behoefte dan dragende merries of recreatiepaarden.

Wat eet een paard: de basis

De basis van ieder paardenrantsoen is voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer. Ruwvoer levert vezels en deze hoeveelheid is nodig voor een goede werking van het gehele spijsverteringsstelsel van je paard.

Voor sobere paarden die gemakkelijk aankomen kun je kiezen voor ruwvoer met weinig energie, weinig suiker en matig eiwit. Sportpaarden hebben meer baat bij ruwvoer met meer energie en een hoger eiwitgehalte. Laat iedere partij ruwvoer analyseren op deze gehaltes, met de Pavo Ruwvoer Quickscan. Op basis van wat er in je ruwvoer zit – of wat er dus níet (voldoende) inzit, kun je het rantsoen eventueel aanvullen.

Hoe bepaal je hoeveel en welke voeding jouw paard nodig heeft? 

Welk voedsel een paard nodig heeft is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Ras, type en temperament van je paard.
  • Energieverbruik tijdens arbeid: train je intensief en/of lang of valt dat mee?
  • Leeftijd: is je paard in de groei, in de bloei van zijn leven of al op leeftijd? Jonge en oudere paarden hebben meer voeding nodig om op gewicht te blijven.
  • Staat je paard in de wei waar hij gras kan eten of (deels) op stal waar hij afhankelijk is van wat jij hem geeft? Loopt je paard de hele dag in de wei dan is er minder hooi nodig om aan de 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht te komen. Gras is immers ook ruwvoer.
  • Periode in het jaar: is het koud of juist erg warm, is de verhaarperiode aangebroken?
  • Is je paard drachtig of zoogt ze een veulen?

Kortom, er zijn veel zaken die je mee moet nemen bij de afweging van de goede voeding voor je paard. Vraag daarom advies aan een specialist die samen met jou een gezond rantsoen voor je paard samenstelt. Pavo heeft ook een voedingsdeskundige in dienst, die je hiermee kan helpen. Stel hier je vraag aan ons voeradvies

Voer je een paard in de zomer anders dan in de winter?

Het seizoen heeft zeker invloed op wat je je paard voert en hoeveel je voert. Bij het ingaan van het stalseizoen, als de paarden meer tijd op stal doorbrengen, of als er minder voedingswaarde in het gras zit, pas je het rantsoen aan. Een winterrantsoen bevat doorgaans meer ruwvoer en een aanvulling van vitaminen, mineralen en sporenelementen, dan een zomerrantsoen. Een voorbeeld van zo'n aanvulling is Pavo Vital, een dagelijkse balancer: een melasse- en graanvrij brokje met alle vitaminen en mineralen die je paard nodig heeft.

Vroeger betekende de winter een rustperiode, maar dat is tegenwoordig niet meer per definitie het geval. In het voorjaar bouw je het winterrantsoen langzaam af naar een zomerrantsoen.In sommige situaties kan het nodig zijn om je (voordroog)hooi aan te vullen of (deels) te vervangen. Bijvoorbeeld bij een slechte of matige kwaliteit ruwvoer of paarden met gebitsproblemen die moeite hebben met ruwvoeropname. Voor deze problemen hebben wij FibreNuggets ontwikkeld. Deze makkelijk te verteren grasbrok heeft altijd een constante kwaliteit en is dus voor ieder paard maar vooral voor ieder seizoen geschikt.

Wat is gezond voer voor paarden, en wat zeker niet?

Deze vraag lijkt simpel, maar het antwoord is niet zo eenvoudig. Hieronder vind je een paar voorbeelden van wat wél en juist niet gezond is voor je paard.

  • Gras, hooi en voordroogkuil zijn gezonde ruwvoeders voor paarden. Maar… alles met mate en er bestaan ook uitzonderingen op de regel. Een voorbeeld is dat hoefbevangen paarden niet op gras mogen.
  • Extraatjes zijn altijd een punt van aandacht. Een paardensnoepje is prima, tien per dag niet. Hetzelfde geldt voor brood. Mits goed gedroogd, is een boterham weliswaar niet gezond maar ook niet schadelijk voor een paard. Maar geef geen half brood per dag.

Groenten en fruit voor paarden

Veel mensen voeren hun paard af en toe wat groente en fruit bij. Daar is op zich niets mis mee, zolang het maar bij een 'lekker extraatje' blijft en het niet de overhand neemt in het rantsoen. Let er wel altijd op dat het fruit of de groente niet beschimmeld of verrot is, daar kan je paard ziek van worden.  

  • Fruit voor paarden: Net als met paardensnoepjes geldt voor fruit ook: af en toe een stuk kan geen kwaad, maar geef je paard geen fruitmand per dag. Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren. Heeft jouw paard een vitaminetekort? Dan kan je dit beter aanvullen met een vitaminesupplement speciaal voor paarden. 
  • Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen. Wortelen zijn ook een prima versnapering of beloning voor grondwerk. Als je paard moeite heeft met kauwen, is het beter om de grote stukken groente in kleinere stukken te snijden. Vermijd daarbij altijd ronde schijfjes om verstopping te voorkomen. Groenteafval is dan weer niet zo goed voor paarden, dus dat kan je beter in de container of op de composthoop gooien. Net zoals aardappelen en mais(kolven). Deze twee bevatten veel zetmeel wat paarden slecht kunnen verteren als het geen speciale hittebehandling heeft ondergaan.  

Lees meer over:

Gezond voeren +Paardenvoer +Ruwvoer +