Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Altijd op voorraad

Veerle Vandendriessche
6 juli 2021 Leestijd 2 minuten

Zomereczeem: vliegendekens en andere wondermiddelen

Zomereczeem is een erg vervelende aandoening. Je paard wordt gek van de jeuk en daarnaast droomt iedereen toch van een dik pak manen? Gelukkig zijn er tal van manieren om een paard met zomereczeem te helpen, bijvoorbeeld met een vliegendeken, eczeemdeken of medicijnen.

Het ontstaan van zomereczeem bij het paard

Zomereczeem is een allergie die zomaar kan ontstaan. Bij oudere paarden, die er voorheen nooit last van hadden, kan de allergie zich alsnog ontwikkelen. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden (zoals het verdwijnen van vogelsoorten die de mugjes opeten).

Hoewel voeding zeker ook van invloed is, mag je niet uit het oog verliezen dat zomereczeemklachten enkel en alleen worden veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van bepaalde steekmugjes (Colloïdes). Een paard dat overgevoelig is voor het speeksel van deze culicoïdesmugjes krijgt jeuk, vooral bij de manen en aan de staartwortel. Hij gaat schuren en de kwaal wordt van kwaad tot erger: de haren verdwijnen en er kunnen wondjes ontstaan. En dat betekent dat je er alles aan moet doen om te voorkomen dat deze mugjes je paard kunnen steken, bijvoorbeeld door het gebruiken van een vliegendeken of eczeemdeken.

Eczeemdeken of vliegendeken: noodzakelijke maatregelen

Met alleen de inwendige aanpak red je het vaak niet om zomereczeem volledig de baas te worden. De allerbeste remedie tegen de aandoening is dan ook om alle contact met de boosdoeners te vermijden. Zomerse windstille dagen, in combinatie met natte weides of weides langs de bosrand zijn het ergst. Laat op dit soort dagen en locaties je paard indien mogelijk overdag op stal en ’s nachts in de wei. Vermijd in ieder geval de schemering.

Hoewel het niet zo charmant staat, is een eczeemdeken die het hele lichaam bedekt zeer effectief. Deze werken vaak beter dan een gewone vliegendeken. Behandel de manen, staart en deken met insectenwerende spray of gel. Goed werkende middelen zijn Wellcare-Emulsion van MSD (langwerkend) en Equirepell van Virbac (dagelijks nieuw opspuiten/smeren). Deze middelen zijn uitsluitend via de dierenarts verkrijgbaar.

Bij paarden die zeer allergisch zijn werken bovenstaande maatregelen nog niet genoeg. In dat geval is er nog een derde stap, namelijk medicijnen.

Medicijnen tegen zomereczeem

Er bestaan ook medicijnen tegen zomereczeem, bijvoorbeeld Corticoide via injectie of het voer. Dit is echter wel een echt ʼpaardenmiddel‘ met de nodige bijwerkingen, zoals een verhoogd risico op hoefbevangenheid. De keuze zal dus afhangen van de ernst van de symptomen en of je dit soort middelen wel wilt gebruiken.

Zomereczeem en voeding

Via voeding kan je ook invloed uitoefenen op de mate van de jeuk. Zorg voor een zo sober mogelijk dieet met minimale eiwitten. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen die de allergische reactie in stand houden. Een sportpaard met hoog energieverbruik zal wat meer kunnen hebben, maar hou dit goed in de gaten. Kies dan voor voer met wat meer vetten als energiebron bijvoorbeeld. Ook kan hooi voeren in plaats van voordroog verschil maken. Bij ernstige eczemers kan het verstandig zijn om ze niet meer op gras te houden, maar in een zandpaddock/zandweide met hooi.

  • Voeradvies bij lage energiebehoefte

Als je paard geen krachtvoer nodig heeft, zijn Pavo Vital (brokjes) of Pavo DailyFit (koeken) een goed alternatief om toch voldoende vitaminen en mineralen aan je paard te geven. Dit zijn allebei gezonde balancers waar je maar heel weinig van hoeft te voeren in vergelijking met ‘gewoon’ krachtvoer. Pavo Care4Life is een geconcentreerde kruidenmix met een laag energie- en eiwitgehalte en zeer lage suiker- en zetmeelgehaltes doordat het graanvrij is. Wat het wel bevat zijn 11 verschillende kruiden, vitaminen en mineralen voor een uitstekende ondersteuning van de gezondheid van je paard.

  • Voeradvies bij hogere energiebehoefte

Wanneer je een sportpaard hebt met zomereczeem, probeer ook dan producten uit te kiezen met een zo laag mogelijk eiwitgehalte en alternatieve energiebronnen, zoals oliën en vetten. Pavo SpeediBeet is ontsuikerde bietenpulp en een hele goede ruwvoeraanvulling voor paarden. Het is niet alleen gezond voor de darmen, maar bevat ook veel energie uit vezels. Zorg er bij sportpaarden voor dat je eiwit voert naar behoefte, maar niet veel meer. Pavo Ease&Excel is een krachtvoer waarbij je paard de energie vooral uit oliën en vetten haalt; ideaal voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem!

Blijf zoeken naar de beste maatregelen bij zomereczeem

De maatregelen die moeten voorkomen dat de mugjes bij je paard komen, maken altijd het grootste verschil, zoals een eczeemdeken of vliegendeken. Daarom is het belangrijk om daar veel aandacht aan te besteden en altijd te blijven zoeken naar creatieve oplossingen, om de zomereczeem toch een beetje de baas te worden.

Pavo adviseert

Deze producten passen misschien bij jou

Pavo Vital

Dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer

Melasse- en graanvrij

100% natuurlijke ingrediënten

€ 27,99

Pavo Ease&Excel

Alle sportpaarden met een gevoelige maag

Structuurrijke sportmuesli om kauwen te stimuleren

Hoog in energie uit zeer goed verteerbare vezels en oliën

€ 21,99

Pavo TopSport

Ondersteunt spieropbouw

Duurenergie en maximaal vermogen

Hoog eiwit- vetgehalte

€ 25,79

Pavo Care4Life

Graanloze structuurblend met kruiden

Zeer laag suiker- en zetmeelgehalte

Hoog gevitamineerd

€ 20,79

Pavo SpeediBeet

Snelwekende suikerarme bietenpulpvlokken

Zeer laag suiker- en zetmeelgehalte

Ruwvoeraanvulling met hoge energiewaarde

€ 17,29

Pavo DailyPlus

Voor extra structuur in het rantsoen

Gemengd met krachtvoer als extra speekselaanmaak

Als ruwvoervervanger bij slecht gebit

€ 16,20

Pavo FibreBeet

Mix van supervezels uit SpeediBeet en luzerne

Ondersteunt conditieherstel en bespiering

Zeer laag suiker en zetmeel

€ 17,98

Lees meer over:

Eiwit +Ziektes & Aandoeningen +