Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
12 maart 2024 Leestijd 3 minuten

Omega olie voor paarden

Omega olie voor paarden

Tegenwoordig vragen steeds meer mensen zich af of het nodig is om hun paard bij te voeren met supplementen zoals oliën. Het toevoegen van vetten aan het standaard dieet van een paard heeft verschillende voordelen, maar is niet altijd noodzakelijk en afhankelijk van andere voedingsbronnen. Bepaalde essentiële vetten komen soms namelijk al gewoon in het dieet van je paard voor. Zo is vers gras, rijk aan omega 3 en bevat krachtvoer vaak voldoende omega 6 (want meest voorkomende vetzuur in granen).

Waarom omega olie voor je paard?

Er zijn drie verschillende soorten vetzuren: omega 3, omega 6 en omega 9. Hiervan worden omega 3 en omega 6 gezien als essentiële vetzuren want betekent dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken maar afhankelijk is van aanvoer uit de voeding. Deze vetzuren hebben verschillende gezondheidsvoordelen op het paardenlichaam. Zo beschermen vetzuren gezonde weefsels, cellen en organen. Helpen ze bij de spijsvertering, de aanmaak van rode bloedkleurstof en de opname van eiwitten. Ook werken vetzuren ontstekingsremmend, helpen zij bij de afweer van infecties, spieropbouw en herstel en dragen zij bij aan een gezonde vacht en hoeven. Daarbij zijn er ook onderzoeken bekend waaruit blijkt dat het bijdraagt aan de aanmaak van gezond sperma waardoor hengsten vruchtbaarder worden van omega 3. Bovendien zouden veulentjes minder stress ondervinden na het afspenen door vetzuurrijke voeding.

Wist je dat...

... je een tekort aan omega’s onder andere kunt herkennen aan een doffe vacht, slechte weerstand, futloosheid en/of algehele malaise?

PavoVoeradviesPleun Broeren

Omega 3, 6 en 9 voor je paard: waar let je op?

Zoals hierboven besproken zijn er drie soorten omega vetzuren, omega 3, 6 en 9. Deze verschillende vetzuren hebben elk een andere werking. Omega 3 is werkzaam als antioxidant, werkt ontstekingsremmend en verhoogt de weerstand en algehele gezondheid van je paard. Een paard met een ontsteking zoals zomereczeem kan een omega 3 aanvulling dan ook zeker goed gebruiken. Omega 6 vetzuren hebben vooral een positief effect op de vacht en gewrichten van paarden. Een slechte vacht en verminderde weerstand kan dus duiden op een tekort in essentiële verzuren. Maar een paard kan ook te veel omega 6 binnenkrijgen; een overschot kan juist een ontstekingsbevorderend effect hebben en dat is natuurlijk ongewenst. Tot slot dragen omega 9 vetzuren mee bij aan een gezonde hormoonhuishouding. Een bijzonder feitje van omega 9 is dat paarden dit zelf kunnen aanmaken.

Om ervoor te zorgen dat je paard de juiste verhouding vetzuren binnenkrijgt is het belangrijk om in kaart te brengen welke voeding je paard nog meer krijgt. Algemeen gezien is een verhouding van omega 3, 6 en 9 gelijk aan 2:1:1 aanbevolen. Paarden die vaker vers gras eten, wanneer zij bijvoorbeeld zomers buiten staan, krijgen van nature meer omega 3 binnen. Wanneer gras gedroogd wordt tot hooi gaan de meeste omega’s 3 verloren. Voer op basis van granen zoals muesli en biks bevat daarentegen vaak plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Plantaardige oliën bevatten van nature veel omega 6, dit kan ertoe leiden dat je paard een teveel aan omega 6 binnenkrijgt en een tekort aan omega 3. Lijnzaadolie is hierbij een perfect alternatief dat hoog is in omega 3 en hierdoor gebruikt kan worden om de vetzuren in balans te brengen.

Visolie of omega olie voor je paard?

Het is dus afhankelijk van je paard en zijn huidige dieet welk soort olie supplement het beste past.  Een algemene omega olie waarin omega 3, 6 en 9 zit zou een goede keuze kunnen zijn. Maar afhankelijk van de voeding van het paard kan het zijn dat een olie waarin een hoger percentage omega 3 zit beter past. Voornamelijk paarden die veel krachtvoer krijgen en in de wintermaanden niet tot nauwelijks vers gras tot hun beschikking hebben, kunnen een tekort aan omega 3 hebben. Dit zijn voornamelijk sportpaarden. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat sportpaarden die omega 3 supplementen krijgen, positieve effecten laten zien. Zo werd een verlaagde cholesterol gemeten en een lagere hartslag tijdens inspanning. Op langer termijn zorgt dit voor minder verzuring in de spieren en een beter focus.

Lijnzaadolie, koolzaadolie, visolie en Ahiflower® zijn voorbeelden van oliën die een hoger percentage omega 3 bevatten. Het voordeel van visolie is dat het bijzondere vormen van omega 3 verzuren bevat (namelijk EPA en DHA) die rechtsreeks door het paard benut kunnen worden zonder dat ze eerst omgezet moeten worden in het lichaam (dus veel efficienter). Belangrijk nadeel aan visolie voor paarden is dat de smakelijkheid vaak een probleem vormt bij onze kieskeurige vierhoevers.

Ahiflower® olie
Ahiflower® is een nieuwe olie in de paardenvoeding en bevat van nature veel meer omega-3 vetzuren dan andere plantaardige- en zaadoliën. Bovendien biedt het alle gezondheidsvoordelen van vis-, olijf- en lijnzaadolie in slechts één plant. Ahiflower® olie is, in tegenstelling tot visolie, van plantaardige oorsprong en daarom een stuk smakelijker voor paarden. Ahiflower® is het belangrijkste ingrediënt van Pavo Ahiflower®Oil en bevat het unieke ontstekingsremmende omega-6-vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur). De omega-3 en omega-6 vetzuren in Pavo Ahiflower®Oil staan in de ideale vetzuurverhouding (3:1) en ondersteunen de algemene gezondheid van je paard. Daarnaast heeft Pavo Ahiflower®Oil een positief effect op huid en vacht, mobiliteit en gewrichten, ademhaling, immuunsysteem en (spier)herstel.

Hoe herken je een hoogwaardige olie?

Allereerst moet een hoogwaardige olie voor je paard altijd koudgeperst zijn. Koudgeperste oliën worden veel zorgvuldiger geproduceerd dan geraffineerde oliën. Dit zorgt ervoor dat de waardevolle ingrediënten, zoals vitaminen en essentiële vetzuren, optimaal in de olie bewaard blijven. Een andere belangrijke graadmeter voor de hoge kwaliteit van een olie is het vetzuurpatroon, dat wil zeggen de verhouding van de verschillende vetzuren in een olie. In een olie van hoge kwaliteit moet het gehalte aan omega-3-vetzuren altijd hoger zijn dan het gehalte aan omega-6-vetzuren. Idealiter is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in de olie 3:1.

 

Lees meer over:

Olie +Verharen +