Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

31 augustus 2023 Leestijd 2 minuten

Heijkoop: ‘Mac Toto heeft niet veel nodig’

Danielle Heijkoop won met Mac Toto de Pavo Cup-finale bij de 6-jarige paarden half augustus in Ermelo. Ook vorige jaar was deze combinatie met een derde plaats al succesvol bij de vijfjarige en tijdens het NK ZZ-Zwaar dit voorjaar eindigde het duo ook op een derde plaats. Tijd om wat meer te weten te komen over deze succesvolle combinatie. Hoe zorgt Heijkoop ervoor dat Mac Toto op het juiste moment kan pieken? 

“Mac Toto is eigenlijk een heel makkelijk paard, in alles”, zegt Heijkoop. “Hij is nog jong, dus ik plan niet veel wedstrijden met hem in. We zoeken de mooie wedstrijden uit, zoals het NK-dressuur, het WK voor jonge dressuurpaarden en de Pavo Cup.” Het duo presteert eigenlijk op alle wedstrijden erg constant en goed.  

Heijkoop vindt het belangrijk om haar paard blij en fris te houden. “Hij komt iedere dag lekker buiten in de wei en in de paddock. Daarnaast rijd ik hem 4 tot 5 keer per week. Mac Toto is een beetje een dieseltje, hij kan ook heel simpel normaal lopen en spaart daarmee zijn lichaam. Maar je kunt hem ook echt mega goed laten lopen als je net wat meer van hem vraagt. Hij is daarin heel makkelijk.” 

Voeding 
Qua voeding is er volgens Heijkoop ook geen enkel paard op stal dat zo makkelijk te voeren is als Mac Toto. “Hij is alleen wel standaard ietsje te dik”, lacht de amazone. “Hij heeft niet veel nodig. Hij krijgt in totaal 3 kg Pavo AllSports en Pavo SlobberMash aan krachtvoer, meer niet. Ook niet tijdens wedstrijden. Hij maakt zich op wedstrijden ook niet druk, dus ik hoef de voeding hier rondom de wedstrijden ook niet op aan te passen. Alleen als hij erg gezweet heeft krijgt hij wat extra elektrolyten door hem Pavo ReHydrate te geven.” 

Pavo Cup 
Heijkoop geeft aan dat ze normaal niet echt veel echte Pavo Cup-paarden tot haar beschikking heeft. “Ik rijd veel paarden die op jonge leeftijd nog wat normaler in hun bewegingen zijn. Dan zijn het niet echt paarden voor deze competitie. Zij hebben langer de tijd nodig om zich te ontwikkelen. Mac Toto is anders, hij is ook net een bodybuilder zo sterk als hij al is voor zijn leeftijd. Vorig jaar werden we al derde, dit jaar heeft hij meer kracht ontwikkeld, een mooiere gedragen houding en de verzameling is veel beter.” 

Tijdens de Pavo Cup zag Heijkoop dat veel jonge paarden nog moeite hadden met de wissels. “Bij Mac Toto waren die al goed bevestigd. Hij pakt nieuwe dingen enorm snel op. Als je met hem één of twee keer iets doet, dan snapt hij het. Zo zijn er echt maar weinig. Daarom kan ik op deze jonge leeftijd ook al met hem in het ZZ-zwaar starten. Het kost hem gewoon maar heel weinig energie en hij vindt het leuk om nieuwe dingen te leren. Ik let alleen wel heel goed op dat we niet te veel van hem vragen. Daarom heb ik voorlopig ook even niks op de planning staan. Hij heeft een beetje vakantie.” 

Volgens Heijkoop is het in een competitie als de Pavo Cup een voordeel dat Mac Toto een ruin is. “Ik zie vele hengsten die er met hun hoofd helemaal niet bij zijn. Die verspillen heel veel energie en kracht. Dat heeft Mac Toto totaal niet.” 

Met al zulke mooie resultaten op zo’n jonge leeftijd lijkt Mac Toto een van de Pavo Cup-paarden waar we in de toekomst nog veel van gaan horen.  

Meer lezen over de Pavo Cup