Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pavo Paardengraszaad

Graszaad en kruidenmix voor paarden

De paardenweide heeft sterke grassoorten nodig, die tegen vertrapping kunnen en bestand zijn tegen de manier waarop paarden grazen. Paarden grazen de plant namelijk veel korter af dan koeien. Graszaad van Pavo geeft een dichte zode en bevat gezonde kruiden met veel structuur en is daarmee ideaal voor de paardenweide.

Over Pavo Paardengraszaad

Veel weides zijn ingezaaid met rundvee graszaadmengsels.Deze graszaadmengsels hebben een hoog aandeel Engels raaigras dat erg hard groeit (productiegras) en volledig is afgestemd op de behoeftes van rundvee (o.a. zeer hoge gehaltes aan suiker, energie en eiwit). Met dit soort grassen kunnen koeien uitstekend melk produceren. Voor paarden is dit mengsel echter minder geschikt, aangezien voor paarden beter grassen ingezet kunnen worden die wat structuurrijker en wat suikerarmer zijn.

De paardenweide heeft sterke grassoorten nodig, die tegen vertrapping kunnen en bestand zijn tegen de manier waarop paarden grazen. Paarden grazen de plant namelijk veel korter af dan koeien. Graszaad van Pavo geeft een dichte zode en bevat gezonde kruiden met veel structuur en is daarmee ideaal voor de paardenweide.

Samenstelling Pavo GrassSeed

Welke gras heb je nodig voor paarden?

Omdat paarden het gras zo kort af-eten is het belangrijk rassen te kiezen in een mengsel die een laag groeipunt hebben. Als namelijk het groeipunt van gras wordt opgegeten, dan stopt de groei van het gras. Normale (rundvee) grassen hebben een wat hoger groeipunt. De rassen in Pavo GrassSeed hebben een zeer laag groeipunt. Standvastigheid van het gras is zeer belangrijk. De zode krijgt een betere stevigheid en is beter bestand tegen "het geweld" van de paardenhoeven. Rassen moeten structuur-rijk zijn (en niet hoog produktief gras wat veel Stikstof moet hebben om hard te kunnen groeien) In een grassen mengsel voor paarden moet de Fructaan index laag zijn. Grote hoeveelheden fructanen (simpel gezegd de suikers in het gras) worden slecht verwerkt door het spijsverteringsorgaan van het paard. De darmflora kan bij een overdosis aan fructanen overbelast raken. Vandaar dat in een goed paardenmengsel grassen worden geselecteerd die een lage fructaan index hebben. Met bovenstaande in het achterhoofd is het graszaadmengsel ontwikkeld. Het mengsel bestaat uit:

 • 3 verschillende Engelse raaigrassen van het oude type (totaal 60%), die zich kenmerken door een zeer laag groeipunt, uitstekende structuurwaarde, zeer standvastig zijn, een hoge resistentie tegen kroonroest en een laag fructaangehalte
 • Roodzwenk (10%)
 • Veldbeemd, zeer dichte zode vormend (12%), wordt ook wel het “betonijzer” van de grasmat genoemd
 • Timothee, classic hooitype, zeer laag suiker en zeer smakelijk (15%)
 • Kruidenmengsel met Fenegriek, Wilde Peen, Peterselie en Reukgras (3%)

Tips bij het inzaaien Een paarden weide kan ingezaaid worden van april tot eind september. De hete zomermaanden zijn minder geschikt. Voor inzaai is het advies ca. 45 - 60 kg graszaadmengsel per ha. te gebruiken. U dient er rekening mee te houden dat bij het inzaaien van zeer kleine percelen meer graszaad nodig is (dus richting 60 kg per hectare). Zaait een loonwerker het graszaad dan is over het algemeen 40-45 kilo per hectare voldoende.

Paardengras met kruiden kunt u het beste door de loonwerker laten inzaaien. Wanneer een professional e.e.a. verzorgt kan deze exact aangeven hoe de zaaibedbereiding en het inzaaien het best kan gebeuren. Hij is immers bekend met de grond in uw regio. Het is mogelijk de aanleg van een paardenweide in eigen beheer te doen. Hieronder enige tips.

Omtrent de bemesting is geen op maat gesneden advies te geven. Wij adviseren iedereen die een perceel opnieuw gaat inzaaien een grondmonster te laten nemen om eerst te kijken hoe de bemestingstoestand van de bodem is. Aan de hand van de uitslagen van een grondmonster is het mogelijk een goed advies te maken om eventuele tekorten aan nutrienten in de bodem te repareren (denk aan bekalken om de pH op peil te krijgen). Wij geven gratis en vrijblijvend een bemestingsadvies om de bodem voor het inzaaien weer helemaal op orde te brengen. Stuur ons de uitslag van het grondonderzoek, en u krijgt een voor paarden toegesneden advies wat u het beste met uw perceel kunt doen.

Bijzaaien en doorzaaien

Urine, molshopen en vorst- en droogteschade veroorzaken open plekken in de wei. Ook wanneer er vele jaren niets gebeurd is aan een wei, zal de wei steeds meer gevuld worden met onkruiden. Door een weiland door te zaaien is het mogelijk de wei opnieuw “op te vullen” met goede grassen. Voordat u gaat door- of bijzaaien maait u het gras kort af. Hierna maakt u de grond los met een eg, sleep of hark. Bij zaaien kunt u met de hand of een kunstmest strooier doen. Na het bijzaaien rolt u het land.Doorzaaien dient door de loonwerker te gebeuren. De beste periode voor het door- of bijzaaien is februari/maart of tussen half augustus en half oktober. Afhankelijk van de toestand van de paardenweide heeft u 30 kg per hectare Pavo GrassSeed nodig.

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan het VoerAdvies of kijk hier voor de dichtbijzijnde verkooppunt.

Belangrijke eigenschappen

 • laag groeipunt dus beter bestand tegen kort afweiden
 • extra structuur draagt bij aan gezondere spijsvertering
 • hoge resistentie tegen kroonroest(schimmel) dus extra smakelijk
 • dichte zodevormend
 • zeer geschikt voor weides die met minder stikstof(bemesting) verzorgd worden
 • met speciale kruiden die de gezondheid van het paard (luchtwegen, spijsvertering, vitaliteit) en de smakelijkheid van het gras ondersteunen
 • lage fructaan index

Toepassing

Zakken van 15 kg

Nodig per hectare:

 • opnieuw inzaaien 45-60 kg/ha,
 • doorzaaien 30 kg/ha

Pavo GrassSeed is 24 maanden houdbaar. De productiedatum van het graszaad staat op de verpakking. 24 maanden na productie is het graszaad nog steeds te gebruiken maar vanaf dan gaat de kiemkracht van de zaden achteruit.
Reviews

Wat zijn de ervaringen?
Er zijn nog geen reviews geschreven