Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Stichting de Paardenkamp

Paardenrusthuis

Over de Paardenkamp

Stichting de Paardenkamp is een nationaal rusthuis voor oude paarden, maar functioneert daarnaast ook als kenniscentrum met betrekking tot oude paarden. Bij de Paardenkamp krijgen de paarden precies de verzorging die ze nodig hebben, waardoor ze kunnen genieten van hun welverdiende oude dag. Dankzij donateurs en vrijwilligers vinden 120 paarden en pony’s op leeftijd een goed verzorgd thuis op de drie boerderijen van de Paardenkamp met volop graas- en stalruimten.

De voedingsbehoefte van oudere paarden

Voeding is een belangrijk onderdeel van het paardenwelzijn en dat is bij de oude paarden op de Paardenkamp in Soest zeker niet anders. Met de leeftijd van het paard gaat de vertering en opname van voeding achteruit. Hierdoor hebben oude paarden een andere voedingsbehoefte dan jongere paarden. 

Wat voor voer krijgen de senioren?

Bij de Paardenkamp krijgen de paarden vooral veel ruwvoer in de vorm van gras en ingekuild gras van eigen land. Veel oude paarden hebben echter moeite met kauwen vanwege gebitsproblemen en mede hierdoor een verminderde conditie. Op de Paardenkamp wordt daarom Pavo SpeediBeet gevoerd, een ontsuikerde bietenpulp boordevol vezels. Deze bietenpulp wordt geweekt gevoerd,  waardoor paarden met gebitsproblemen dit prima kunnen eten. Ook Pavo FibreBeet wordt gevoerd aan met name de paarden die aan de dunne kant zijn om ze met deze bietenpulpmix met luzerne weer op conditie te krijgen.


Het kan ook nodig zijn om krachtvoer bij te voeren aan oudere paarden. Hiervoor wordt Pavo 18Plus gebruikt. De Paardenkamp heeft deze muesli speciaal voor oude paarden ontwikkeld in samenwerking met Pavo. Deze muesli kan ook nat gevoerd worden aan senioren met gebitsproblemen. 

Meer informatie over de Paardenkamp? Ga naar www.paardenkamp.nl

Een medewerker van de Paardenkamp voert de paarden hier Pavo 18Plus, in geweekte (slobber)vorm. Fotograaf: Hans Brongers.