Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 2 minuten

Artrose bij je paard, wat nu?

Als je net van de dierenarts te horen hebt gekregen dat je paard artrose heeft in één of meerdere gewrichten, schrik je je natuurlijk rot. Artrose is een progressieve aandoening die niet te genezen is. Maar niet getreurd, met goed management en de juiste ondersteuning kun je je paard nog goed ondersteunen! 

Symptomen van artrose bij paarden

Artrose kan op verschillende plekken in het paardenlichaam voorkomen, namelijk overal waar gewrichten zijn. Bij paarden is dit vaak in de nek, hals, benen, rug of in het si-gewricht (plek in de rug waar de wervelkolom zich verbindt met het bekken). De diagnose artrose kan alleen door middel van röntgenfoto's en een uitgebreid onderzoek van de dierenarts zeker worden vastgesteld.

Veel voorkomende symptomen van artrose zijn:

  • Stijve beweging, vooral na rust.
  • Moeite met opstaan, langzaam op gang komen.
  • Bij artrose in de hals of nek: moeite hebben met halsstrekken en/of inbuigen van de hals.
  • Artrose in het kaakgewricht: moeilijk kauwen, scheef kauwen of aan één kant kauwen.
  • Artrose in de benen: niet willen bewegen, kreupel lopen.
  • Arthrose in de ruggewervels: Rug vasthouden, wegdrukken en erg strakke ruspieren. Soms gaan ze erg protesteren met rijden.
  • Artrose in de SI gewrichten: minder ‘schwung’ en moeite met aanleuning, aangalopperen of galopwissels. Een tussenpees blessure in één of beide achterbenen kan ook wijzen op problemen in het SI gewricht.

Een paard met artrose rijden

Vaak is het wel mogelijk om een paard met artrose te blijven rijden. Je zult weliswaar rekening met de aandoening moeten houden, maar in het algemeen is actieve beweging juist bevorderlijk. Rust roest letterlijk. Een paard met artrose zal in de wei niet uit zichzelf actief gaan rondwandelen, waardoor stijfheid op de loer licht. Weidegang heeft  de voorkeur boven huisvesting in een box. Aangepast management in de training is wel noodzakelijk. Een paar tips waar je in het rijden rekening mee kunt houden:

  • Het is belangrijk om je paard goed te kennen en aandacht te besteden aan wat hij aangeeft.
  • Rijd geen krappe wendingen (kleiner dan een grote volte).
  • Vraag niet teveel verzameling.
  • Dwing je paard onder geen enkele voorwaarde in een bepaalde houding.
  • Laat de hals regelmatiger dan je tot nu toe gewend bent ontspannen.
  • Rijd alleen op een goede, verende bodem en draaf niet op asfalt.
  • Tevens is het belangrijk om in je trainingsschema veel rustdagen in te bouwen en je daar ook aan te houden. Deze dagen heeft je paard echt nodig om te herstellen.

Management van artrose paarden

Artrose is een aandoening die niet te genezen is. De behandeling is er vooral op gericht om het proces te vertragen. Op websites van dierenartsen is veel informatie te vinden over de intensieve behandeling van gewrichten met artrose, maar ook met het juiste management en de juiste voeding kun je een paard met artrose ondersteunen. Zo is het heel belangrijk om je paard niet te zwaar te laten worden. Alleen daarom is beweging al goed! Meer gewicht betekent een zwaardere belasting voor de benen. Twijfel je over het beslag van je paard bij artrose aan de benen? Neem dan contact op met een gerenommeerde hoefsmid en/of dierenarts.

Supplement voor een artrose paard

Het is geen overbodige luxe om het rantsoen van een paard met artrose aan te vullen met een gewrichtssupplement. Vooral bij oudere paarden is dit effectief, omdat het lichaam met het verstrijken van de jaren steeds minder goed zelf glucosamine kan aanmaken. Pavo doet net even iets meer dan de bekende glucosamine-supplementen. Naast glucosamine bevat Pavo Mobility namelijk een gepatenteerd collageen (Colatech®) en chondroïtine. Deze combinatie geeft maximale ondersteuning van de gewrichten.

Lees meer over:

Artrose +Gewrichten +Ziektes & Aandoeningen +