Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
28 november 2022 Leestijd 3 minuten

Verveling bij je paard tegengaan

In de natuur is een paard constant bezig, iets wat bij een groot deel van onze paarden op stal en soms ook in de wei zeker niet het geval is met verveling tot gevolg. Dit kan zich uiten in stalondeugden, het eten van zand of bijten aan de omheining. Lees hier alles over waarom een paard zich verveelt en wat jij kunt doen om verveling bij je paard tegen te gaan.

Waarom verveelt mijn paard zich?

Van nature staat een paard natuurlijk niet in een stal of wei, maar leeft het in een kudde in de vrije natuur. Daar zijn ze veel tijd kwijt met het zoeken naar voedsel, het vluchten voor vijanden en het sociale contact met de rest van de kudde. Ondanks het feit dat paarden al jaren door mensen worden gehouden - gedomesticeerd zijn - en gewend zijn om (individueel) gehuisvest te worden in een stal en/of wei, betekent dit niet dat ze hier altijd oké mee zijn. Het huidige paard hoeft niet te zoeken naar voedsel, beweegt daardoor veel minder en heeft soms weinig tot geen contact met soortgenoten, wat kan leiden tot verveling.

De symptomen: hoe weet je dat je paard zich verveelt?

Verveling zorgt ervoor dat het paard stress krijgt en dit kun je vaak herkennen in de vorm van stalondeugden. Door de verveling gaat het paard bepaald gedrag vertonen, zoals:

  • Weven: langdurig (soms wel uren) heen en weer zwaaien van het lichaam
  • Luchtzuigen: lucht naar binnen zuigen
  • Kribbebijten: de tanden in de omheining of voerbak zetten
  • Boxlopen/ heen en weer lopen

Door dit gedrag komt endorfine vrij, waardoor het paard zich prettig voelt. Dit zorgt ervoor dat je paard het gedrag vaker zal vertonen, want het voelt immers fijn. Door de verveling kan het paard ook meer gaan eten en dan vooral dingen die hij niet hoort te eten, zoals het houtwerk.

Mijn paard verveelt zich op stal

Op stal heb je de meeste kans dat een paard zich gaat vervelen, aangezien ze op de wei (vaak) voldoende voedsel hebben om happend en stappend te eten. Daarnaast staan sommige paarden in kuddeverband in de wei, waardoor er meer sociaal contact is en je paard minder snel verveeld raakt. Op stal staat het paard echter meestal alleen en heeft het buiten de voerbeurten om weinig te doen.

Paard verveelt zich in de wei

In de wei komt verveling veel minder voor, maar kan het er zeker zijn. Vooral als je paard alleen in de wei staat en er weinig te eten is, kan je paard zich gaan vervelen. Al zal dit voornamelijk voor komen in een (zand)paddock. Zorg er dus altijd voor dat je paard iets te doen heeft als het buiten staat, anders loop je de kans dat je paard zand gaat eten of begint met het knagen aan de omheining.

Tips tegen verveling bij je paard

Om verveling tegen te gaan is het sowieso verstandig om je paard in een ruime stal te zetten met voldoende licht en frisse lucht. Daarnaast kan je het aantal voerbeurten wat meer over de dag uitsmeren als dit mogelijk is. In plaats van twee keer per dag je paard te voeren, is het het beste om het voer bijvoorbeeld te verdelen over vijf tot zes keer per dag. Nu zal dit voor veel paardenhouders niet haalbaar zijn en dan is een hooibal ook een optie. Het belangrijkste is namelijk dat je paard gedurende de hele dag beschikking heeft tot ruwvoer, dit zorgt niet alleen voor minder verveling maar verkleint ook de kans op koliek en maagzweren. Om je paard wat langer over zijn ruwvoer te laten doen, kan je dit bijvoorbeeld geven in een hooinet of slowfeeder. Hang deze niet naast de waterbak, maar juist aan de andere kant van de stal. Zo krijg je geen zooitje in je stal en is je paard langer zoet!

Een andere belangrijke factor om verveling tegen te gaan is beweging. Net als het voeren, geldt voor beweging ook het liefst meerdere keren per dag. Tegen verveling zou weidegang de beste optie zijn, maar mocht dit niet lukken dan kan een rondje stappen ook een goede afleiding zijn naast de training. De training zelf kan ook eens goed bekeken worden. Elke keer dezelfde training brengt je paard in een sleur en levert weinig uitdaging op. Doe eens iets anders dan je gewend bent met je paard, zoals grondwerk, schriktraining of buitenrijden. Dit zorgt ervoor dat je paard weer nieuwe indrukken opdoet, die hij vervolgens moet verwerken en dus minder tijd heeft om zicht te vervelen.

Naast deze basistips zijn er andere afleidingen om op stal, de paddock of in de wei neer te leggen of op te hangen.

  • Een liksteen vult niet alleen de vitaminen en mineralen van je paard aan, maar werkt ook bij het tegengaan van verveling.
  • Hang 3 of 4 Pavo HayChunks in een klein hooinetje of verstop ze in een baal met hooi. Dit zorgt ervoor dat je paard wat afleiding heeft én ook nog eens wat extra gezonde ruwvoervezels binnenkrijgt!  
  • Gebruik voerspeeltjes om je paard naar zijn eten te laten zoeken en hem langer bezig te houden met zijn voerbeurt.
  • Speelgoed of andere interessante objecten. Een paard is van nature nieuwsgierig en is misschien wel geïnteresseerd in wat leuke speeltjes in stal. Denk aan speciaal ontwikkelde speelballen, maar ook pionnen en andere speeltjes kunnen leuk zijn. Let er bij de andere speeltjes wel goed op dat deze veilig zijn voor je paard.

Lees meer over:

Gedrag +