Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Likstenen voor paarden: wat is het verschil?

Een liksteen biedt je paard de mogelijkheid om dagelijks zout en andere mineralen op te nemen. Er zijn verschillende soorten likstenen te krijgen, maar niet allemaal zijn ze even gezond voor paarden. Maar wat is het verschil?

Likstenen in alle soorten en maten

Mensen eten veel te veel zout. Maar hoe zit dat bij paarden? Die eten juist gemiddeld genomen te weinig zout. Vooral in de zomermaanden gaat er veel verloren via zweet dat via ruwvoer en gewoon krachtvoer niet voldoende wordt aangevuld. Niet alleen bij sportpaarden, maar ook een flinke buitenrit kan jouw paard al een zouttekort bezorgen. Om aan zijn natuurlijke behoefte te voldoen zal je daarom zout aan het rantsoen moeten toevoegen. De eerste stap is het ophangen van een liksteen, maar welke? Likstenen zijn er in alle soorten en maten:

  • Gewone witte likstenen van 10 kg (KNZ standaard of Rockies Zout)

Deze zijn prima voor paarden en bevatten naast zout (natriumchloride) ook wat magnesium en eventueel zink, koper, jodium en selenium.

  • Witte likstenen speciaal voor grazend vee

Niet geschikt voor paarden, de mineralensamenstelling is speciaal afgestemd op koeien.

  • Rode mineralen likstenen (Rockies en KNZ)

Deze liksteen bevat naast zout extra mineralen en sporenelementen, maar is niet zo geschikt voor paarden vanwege het toegevoegde ijzer. IJzertekort komt in Nederland bijna nooit voor, ijzervergiftiging daarentegen wel. Steeds meer liksteenfabrikanten laten daarom ijzer weg uit de stenen. De rode liksteen zal daarom langzaam maar zeker verdwijnen. De nieuwe varianten zonder ijzer zijn wat meer beige van kleur.

  • Himalaya liksteen

Een Himalaya liksteen is prima geschikt voor paarden en lijkt erg op het standaard 10kg witte (KNZ) zoutblok. Het bevat ook een fractie aan andere mineralen en sporenelementen. De roze kleur komt van de roestdeeltjes (geoxideerd ijzer) van het gesteente waar het uitkomt. Veel paarden vinden deze wat lekkerder dan de standaard witte KNZstenen.

  • Likstenen met een smaakje

Deze zijn vaak vooral bedoeld als lekkernij. Deze zijn dan ook niet zo geschikt als liksteen voor paarden, omdat ze dan geen zout opnemen naar behoefte, maar de steen als snoepgoed zien en de steen vaak binnen korte tijd volledig opeten. Daarnaast is het onnodig kostbaar.

  • Bijzondere likstenen met extra magnesium, knoflook of biotine

Deze likstenen bevatten weliswaar de gewenste mineralen of kruiden, maar dit is zeker niet voldoende voor een paard dat het nodig heeft. Heeft jouw paard biotine nodig? Dan kun je beter een biotinesupplement, zoals Pavo BiotinForte bijgeven. Een liksteen met biotine is namelijk duurder en voorziet niet in een dagelijkse aanvulling.

Hang een liksteen op in de stal of in de wei of paddock onder een afdakje. Zout is oplosbaar in water dus ook in regen. Leg hem niet in de voerbak, daarmee dwing je je paard zout op te nemen, ook als hij daar geen behoefte aan heeft. Daarnaast is de voerbak tijdens en na het eten vochtig waardoor de steen sneller oplost dan nodig is.

Himalaya liksteen voor je paard

Voor ieder paard is het fijn om een liksteen in de wei, paddock of stal te hebben. Een Himalaya liksteen is een populaire optie. Hij lijkt veel op het standaard witte zoutblok, maar veel paarden hebben toch de voorkeur voor een Himalaya zoutblok. Besef als eigenaar echter wel dat je de hoeveelheid zout die je paard nodig heeft als hij veel zweet door warm weer of intensief sporten, niet kunt aanvullen met alleen een liksteen. Je paard neemt niet vanzelf genoeg op om de dagelijkse behoefte te vervullen. Extra aanvulling is bij veel zweten dus nodig.

Keukenzout in plaats van liksteen voor paarden

Je kunt ook keukenzout door het eten van je paard doen. Maar pas op: de soort maakt uit. Voor mensen wordt meestal zout verkocht waaraan jodium is toegevoegd. Dat is niet goed voor paarden. Neem gewone natriumchloride. Geef het extra zout vóór je een zware inspanning van je paard verlangt, zodat hij optimaal voorzien is en de verloren zouten weer kan aanvullen. Voor overdosering hoef je niet zo bang te zijn, een teveel wordt uitgeplast. Vergeet niet om je paard in alle gevallen te voorzien van onbeperkt vers water. Hij moet het vochtgehalte in het lichaam ook kunnen aanvullen en van dat zout krijgt hij meer dorst.

Voor weidepaarden kan het op erg warme dagen een idee zijn om naast een bak gewoon drinkwater ook een bak met zout water neer te zetten. Paarden en pony’s kunnen dan naar eigen voorkeur kiezen.

Om te zorgen voor meer zout in het gras is het een mogelijkheid om dit toe te voegen aan de bodem. Neem hiervoor gewoon landbouwzout, dat is bij elke fouragehandelaar te krijgen. Je hebt ongeveer 100 kilo per hectare nodig. Of dit afdoende is, is echter maar de vraag, want paarden hebben in een warme periode best veel zout nodig. Lees hier meer over wanneer je zout en elektrolyten bij je paard moet aanvullen

Supplement als aanvulling op een liksteen

Hoeveel zweet een paard eigenlijk? Bij een temperatuur van 20 graden en lichte/matige arbeid (30 min. stap, 20 min. wisselend tempo draf) verliest een paard ongeveer 4 liter zweet. Deze 4 liter zweet bevat ongeveer 40 gram lichaamszouten. Bij diezelfde 20 graden, maar dan matige/zware arbeid (20 min. stap, 20 min. draf en 20 min. galop) verliest een paard maar liefst 10-12 liter zweet, en daar zit 100 gram zout in.

In dat geval is het beter om - eventueel naast een liksteen - een speciale electrolytenmix door het voer te mengen. Door de slobber werkt vaak het beste. Pavo E'lyte bevat niet alleen natriumchloride, maar ook de andere belangrijke lichaamszouten die je paard door het zweten verliest, zoals kaliumchloride, calcium, fosfor en magnesium. Voor recreatiepaarden is 100 gram Pavo E’lyte per dag genoeg, bij zware training of extreme temperaturen wordt 200 gram per dag geadviseerd.

Lees ook:

> Elektrolyten voor paarden: wanneer moet je zout aanvullen?

> Krijgt mijn paard genoeg vitaminen en mineralen?

 


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

Likstenen-voor-paarden-wat-is-het-verschil

Pavo BiotinForte

Voor sterke en elastische hoeven

Pavo E'lyte

Elektrolyten voor sportpaarden