Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang handige tips, leuke acties en specialistisch advies over de gezondheid van jouw paard in je mailbox!

Aanmelden

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Giftige planten voor paarden

In sommige weides groeien niet alleen planten die gezond zijn voor je paard, maar ook planten die grote gevaren kunnen vormen. Momenteel zijn er ongeveer 80 Europese plantensoorten die giftig zijn voor paarden. Deze giftige planten kunnen verschillende symptomen veroorzaken. 

Hoe kun je je paard beschermen tegen giftige planten?

De beste veiligheidsmaatregel is in de eerste plaats dat je je paard niet laat grazen in een weide die je niet vooraf nauwkeurig hebt geïnspecteerd. De meeste giftige planten smaken erg bitter waardoor paarden deze planten meestal niet zo snel opeten. Helaas is dit natuurlijk instinct van het paard niet altijd te vertrouwen. Daarbij ontwikkelen sommige planten alleen een giftige smaak op het moment dat de plant volledig volgroeid is of verliezen ze hun bittere smaak als ze worden gedroogd. Dit laatste zorgt ervoor dat je paard de

giftige planten niet altijd als zodanig herkent, terwijl ze – zelfs na het drogen – nog een risico kunnen vormen. Kijk dus ook altijd goed je hooi of kuil na op giftige planten die hier niet thuishoren.

Heb je een giftige plant in de wei ontdekt? Haal deze dan zo snel mogelijk weg. Let erop dat je hem met wortel en al uit de grond trekt. Vergeet ook niet dat giftige planten niet altijd op één plaats blijven staan, maar soms ook in het weiland ‘verdwalen’.  Een eenmalige weidecontrole is dan ook niet voldoende en check regelmatig even. 

Tip: Zorg ervoor dat je paard tijdens een buitenrit geen onbekende planten oppikt tijdens het rijden. In een werkende staat zijn paarden afgeleid en kiezen hierdoor minder selectief of instinctief hun voedsel. Dit vergroot de kans op vergiftiging!

Paarden en jacobskruiskruid

Een van de bekendste giftige planten voor paarden is jacobskruiskruid. Deze plant groeit zeer goed op een kleiachtige bodem die is verrijkt met stikstof. Jacobskruiskruid verliest na het drogen zijn giftigheid niet! Belangrijk dus om ook je hooi goed op dit kruid te controleren. Zodra een paard jacobskruiskruid heeft binnengekregen, is schade aan de lever een van de belangrijkste symptomen. De schade aan de lever wordt veroorzaakt door de alkaloïden uit de plant. Ook apathie, depressie, verlies van eetlust en gewichtsverlies zijn herkenbare symptomen van een Jacobskruiskruidvergiftiging.

Is jacobskruid dodelijk voor paarden?

Als een paard over een langere periode jacobskruiskruid binnenkrijgt, kunnen kleine hoeveelheden al grote gevolgen hebben. Jacobskruiskruid is dodelijk wanneer een volwassen paard 14 kg vers of 2 kg droog Jacobskruiskruid eet. Voor een kleine pony geldt 4kg vers of 0,5 kg droge plant. Oppassen geblazen dus!

Paarden en heermoes

Heermoes, ook wel paardenstaart genoemd, is voor paarden een zeer giftig onkruid dat leeft op vochtige plaatsen. De Belangrijke symptomen van een heermoesvergiftiging zijn:

  • Verhoogde prikkelbaarheid
  •  Wankelen
  • Verlamming van de achterhand
  • Schikachtig
  • Omvallen

Deze symptomen worden veroorzaakt door de giftige stof thiaminase in heermoes. Deze stof breekt vitamine B1 af in het lichaam van het paard. Heermoes is in gedroogde vorm minder giftig dan in de weide maar kan desondanks toch ernstige schade aanrichten. Ook hier is goed controleren van je hooi dus belangrijk! 

Welke planten zijn nog meer giftig voor paarden?

Naast jacobskruiskruid en heermoes zijn de volgende veelvoorkomende plant- en boomsoorten zeer giftig voor paarden: adelaarsvaren, esdoorn, blauwe monnikskap, taxus boom, vingerhoedskruid, gevlekte scheerling, gouden regen, herfsttijloos, sint-janskruid, robinia, zwarte bilzekruid, belladonna en datura.

Tip: Het is belangrijk dat je bekend bent met de namen en het uiterlijk van giftige planten en bomen, zodat je ze kunt herkennen en je paard kunt beschermen. Je kunt eventueel een poster maken met de afbeeldingen van de giftige plant en de juiste naam erbij. Hieronder een aantal afbeeldingen van de veelvoorkomende plant- en boomsoorten die zeer giftig zijn voor paarden.

Wat te doen als je paard een giftige plant heeft gegeten?

Helaas is vergiftiging door planten bij paarden niet ongewoon en ook niet altijd 100% te voorkomen. Na vergiftiging kunnen er verschillende verschijnselen optreden, afhankelijk van de hoeveelheid en het type gif. Belangrijke symptomen waaraan je een vergiftiging kunt herkennen zijn: spijsverteringsproblemen, zwelling, huidirritatie, kortademigheid, tremoren, koliek, sterke speekselvloed, evenwichtsstoornissen, verlamming of overlijden. In geval van een acute vergiftiging reageert een paard meestal onmiddellijk na consumptie van het gif, bij een chronische vergiftiging hoopt het gif zich op in het lichaam van het paard en worden tekenen van de ziekte geleidelijk aan zichtbaar.

Als je ziet of vermoed dat je paard een giftige plant heeft opgegeten, moet je onmiddellijk de dierenarts bellen. Het is belangrijk voor diagnose en behandeling dat je weet welke plant en hoeveel je paard daarvan heeft gegeten. De dierenarts kan zo snel starten met de juiste behandeling.
 

Lees ook:


> Paardenweide onderhouden
> Ruwvoer voor paarden: Wat, waarom en hoeveel?
> Het verschil tussen de paardenwei en koeienwei


Gratis en deskundig voeradvies

Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over het rantsoen van jouw eigen paard of pony? Stel je voedingsvraag dan gratis aan ons Pavo VoerAdvies-team. Onze voedingsdeskundigen helpen je graag verder!

Voedingsvraag stellen >

Giftige-planten-voor-paarden-weiland

Pavo FieldCare

Kunstmest voor de paardenweide

Pavo Paardengraszaad

Speciaal graszaad mengsel voor paardenweides

Ruwvoer Quickscan

De snelle ruwvoeranalyse voor paarden