Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Overgewicht bij sobere paardenrassen

Sobere paarden- en ponyrassen neigen eerder tot overgewicht dan andere paardenrassen. De oorzaak lijkt eenvoudig: overgewicht ontstaat door het opnemen van een grotere hoeveelheid energie dan de dagelijkse energiebehoefte. Geven we onze IJslanders, Shetlanders en Fjorden dan zo veel te eten in vergelijking tot de KWPN-er?Ja en nee; we moeten vooral beseffen dat sobere rassen efficiënter met hun energie omgaan dan het gemiddelde warmbloedpaard.

Hoe ontstaat overgewicht?

Van nature zijn sobere paarden- en ponyrassen gewend om met een laag voedselaanbod in leven te blijven. Onder Nederlandse omstandigheden krijgen deze rassen te maken met een energierijker voedselaanbod. Niet alleen paarden en pony’s die in de wei staan, kunnen last hebben van overgewicht. Bij dieren die op stal staan, komt dit ook vaak voor. Oorzaken van overgewicht op stal kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Het dagelijks voeren van brok of muesli om ervoor te zorgen dat er voldoende vitaminen en mineralen naast ruwvoer gevoerd worden.
  • De energiewaarde van ruwvoer kan per partij varieren.

Hoe kan je zien dat je paard of pony te dik is?

Een paard/pony is te dik zodra de ribben niet meer te voelen zijn en er vet op de hals en op de achterhand zit. Bij sobere rassen is het beoordelen van het gewicht niet altijd eenvoudig, doordat ze vaak een dikke vacht hebben en wat buikig zijn. Klik op de link voor meer informatie over het gewicht van je paard of pony.

Hoe ziet een paard of pony met een normale conditie er uit?

Een paard/pony ziet er goed uit wanneer de ribben net niet te zien zijn, maar wel te voelen. De heupbeenuitsteeksels moeten nog wel te zien zijn, maar ze mogen niet heel ver uitsteken.
Een paard dat in de wei staat of alleen met ruwvoer wordt gevoerd, zal altijd een vrij ronde buik hebben. Dit is normaal, want ruwvoer neemt veel ruimte in.

Hoe te handelen bij overgewicht?

Dat paarden en pony’s met overgewicht moeten afvallen, zal voor de meeste mensen duidelijk zijn. De vraag is meer hóe dit moet gebeuren. Belangrijk is dat het afvallen niet te snel gebeurt. Te snel afvallen kan de volgende problemen veroorzaken:

  • Te vette paarden en pony’s die ineens op streng dieet worden gezet, hebben een vergrote kans om dieetziekte te krijgen (hyperlipaemie).
  • Bij het vrijkomen van opgeslagen lichaamsvetten, komen ook de daarin opgeslagen gifstoffen vrij. Grote concentraties giftige stoffen, kan de lever niet goed verwerken. Bij drachtige merries kunnen deze giftige stoffen een te vroege geboorte van het veulen veroorzaken.

Geleidelijk afvallen kan als volgt:

  • Verstrek in eerste instantie energie-armer ruwvoer in plaats van minder ruwvoer. Een paard heeft de behoefte om zo veel mogelijk ruwvoer te eten. Dit is belangrijk voor het verteringsstelsel en het gaat verveling tegen. Minder ruwvoer geven, is dus niet gewenst. Als een paard of pony dik wordt van hooi of kuilgras, vervang dan een deel van het ruwvoer door stro. Stengelig hooi of kuilgras is meestal energie-armer dan kort gemaaid en bladrijk ruwvoer.
  • Als er krachtvoer wordt gegeven, bouw de hoeveelheid dan langzaam af. Geef paarden die geen arbeid verrichten uiteindelijk in plaats van krachtvoer alleen ruwvoer met een vitaminen en mineralen supplement (Pavo Summerfit of Pavo VitalComplete).
  • Pavo Care4Life en Pavo Speedibeet zijn geschikte producten om je paard/pony te geven
  • Als het dier weidegang krijgt, zorg dan dat het paard/de pony minder gras tot zijn beschikking heeft door bijvoorbeeld stripbeweiding toe te passen of door de graastijd te verkorten.
  • Zorg voor voldoende beweging.

--------------------------------------------------------------------------------

Let op: voor drachtige en zogende merries geldt dat afvallen niet verstandig is! De energiebehoefte van drachtige en zogende merries verdubbelt rond het veulenen en de eerste maanden van het zogen van het veulen. Wanneer de merrie op dieet wordt gezet, zal ze gauw haar eigen vetreserves aan gaan spreken.


IJslanders behoren tot de sobere rassen