Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Pavo VoerAdvies aan hete eventer met aanleg voor maagzweren

In mijn zoektocht naar een beter rantsoen voor mijn paard heb ik mij verdiept in voeding, daarnaast ben benieuwd naar jullie mening.

Een paar weetjes over mijn paard: KWPN, 8 jaar, merrie. Z-dressuur, L-eventing. Ze is sneller te dun dan te dik, soms wat heet/schrikkerig maar ze heeft wel voldoende energie nodig anders wordt ze snel moe, eet moeilijk, snel last van maagzweren, na een zware training wat stijf.

Ik kwam zelf op het volgende uit::

  • Pavo SportsFit muesli 3-4kg per dag
  • Pavo DailyPlus (ik vraag me af in welke hoeveelheid je dit het beste kan voeren)
  • Supplement voor haar spieren

Ik heb hierover een aantal vragen:

  1. Klopt het ongeveer waar ik op uit ben gekomen?
  2. In de zomer rijd ik ook fanatiek eventing, moet ik hier mijn voer/supplementen op aanpassen en hoe dan?
  3. Ik merk dat ze na een zware training of wedstrijd wel wat stijf/verzuurd is geweest. Welke van de supplementen is hier nou het beste geschikt voor? MuscleCare, MuscleBuild of EPlus. Waarom de een wel en de ander niet?
  4. Ze is eerder te dun dan te dik, eet wat moeilijk en heeft snel last van maagzweren, wat zou ik op het gebied van voer hier nog aan kunnen doen?

Antwoord

Jouw rantsoenvoorstel zit een eind in de goede richting, alleen vind ik 4kg krachtvoer behoorlijk veel voor een paard dat gevoelig is voor maagzweren.

De overstap naar muesli is verstandig omdat brok wat zwaarder op de maag ligt en granen te prikkelend kunnen zijn. Dus Pavo SportsFit is oké, maar dan max 3kg per dag (dus 1kg per voerbeurt).

Om te zorgen dat er voldoende speeksel wordt aangemaakt  kun je dit inderdaad mengen met Pavo DailyPlus. Als je het inzet als mix met muesli heb je aan ongeveer 2 handen (zeg 1 voerschep vol) per voerbeurt voldoende.

Mijn advies is om daarnaast 500gr Pavo SpeediBeet per dag bij te gaan geven. Dit is in principe een ruwvoer product. Het heeft een probiotische werking en is weinig belastend voor het verteringsstelsel. Daarnaast werkt bietenpulp door het iets hogere calciumgehalte ontzurend op de maag. In geweekte vorm is dit zo’n 2,5kg product uit. Verdeel dat over meerdere porties per dag en meng het met je overige krachtvoer.

Een 3e optie is het toevoegen van extra olie aan het rantsoen. Dat kan zowel met muesli als met Pavo SpeediBeet. Een mooie mix is bijvoorbeeld zonnebloemolie met lijnzaadolie of olijfolie. Dit geeft ook meer energie, maar is niet heetmakend en heeft ook geen negatief effect op de spierstofwisseling.

Als supplement zou ik in 1e instantie denken aan Pavo Eplus. Extra vit E zou voldoende effect moeten geven voor sneller herstel van de spieren en minder stijfheid. Pavo MuscleCare is voor paarden die echt problemen hebben met de spieren zoals spierbevangenheid. Of als ondersteuning van een zwaarder dan normale inspanning (onverwacht zwaardere les/training of wedstrijd). Dan geef je het vlak na de inspanning.

Pavo MuscleBuild is een aminozurenproduct dat je kunt inzetten als je rantsoen weinig eiwit bevat en de spieropbouw daardoor achterblijft.

Schakel je paard geleidelijk om op het nieuwe rantsoen. Als dat goed gaat kun je in de zomer kijken of er iets extra’s nodig is. Je zou dan kunnen kiezen voor extra SpeediBeet of een extra schep muesli. En eventueel rond eventingwedstrijden elektrolieten (Pavo Elyte).