Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Veulenbrok: voeradvies voor opgroeiende veulens

Het is voor veulens belangrijk dat ze verantwoord groeien. Te weinig groeien is niet goed, maar te hard groeien ook niet. Bij voeding dat te rijk is aan energie en eiwitten zal het veulen sneller groeien, wat de botkwaliteit niet ten goede komt. De kwaliteit van de voeding is dus van groot belang voor de ontwikkeling van het veulen, waardoor het voeren van een veulenbrok wordt aangeraden.

Opgroeien veulen

Een optimale gezondheid is een vereiste om goed te kunnen groeien. Als het veulen niet gezond is, zal het zijn energie niet in de groei kunnen steken. In de eerste twee weken krijgen veulens vaak last van diarree. Wanneer het veulen levendig is, geen koorts heeft en voldoende melk drinkt, is er geen reden tot bezorgdheid en lost het probleem zich binnen enkele dagen vanzelf weer op. Mocht de diarree langer aanhouden of twijfel je over de gezondheid van het veulen, dan is het verstandig de dierenarts te raadplegen.

Veulen voeren

De eerste drie maanden haalt het veulen zijn bouwstoffen voornamelijk uit moedermelk al zal het veulen in de eerste of tweede week al spelenderwijs proberen mee te eten met de merrie. Hierdoor krijgt het veulen al wat gras en hooi binnen. Ook zijn er veulens die af en toe verse mest van de merrie opeten. Dit is helemaal niet erg en zelfs belangrijk voor een goede ontwikkeling van micro-organismen in de darmen, die zorgen voor de ruwvoervertering. Let wel op dat je het veulen op tijd ontwormt.

Pavo veulenbrok

Als het veulen een beetje gewend is om brokjes (mee) te eten dan kun je vanaf de derde week de veulenbrok Pavo PodoStart bijgeven. Merriemelk bevat na zes weken namelijk niet meer voldoende voedingsstoffen voor het hard groeiende veulen en zo ben je er zeker van dat je veulen de noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien zal een veulen dat op vroege leeftijd al kleine porties krachtvoer heeft gehad, straks minder problemen hebben bij het ontbreken van de moedermelk na het spenen. Daarnaast zal het veulen door het bijvoeren minder melk drinken bij de merrie, waardoor je de merrie ontlast als ze (te)veel gewicht verliest.

Wat als het veulen de merrie leegzuigt?

Wanneer het veulen erg snel groeit en de merrie vanwege een hoge melkgift vermagert, kun je zeggen dat het veulen (letterlijk) de merrie leegzuigt. In dat geval kun je van de merriebrok van moeder omschakelen naar Pavo EnergyControl. De merrie blijft dan goed in conditie en het veulen groeit niet te snel. Voor beide is dat gezonder!

Veulen spenen

Vanaf vier maanden kan een veulen gespeend worden, maar het is beter dit 1 of 2 maanden later te doen. Het is belangrijk dat het veulen voldoende veulenbrok eet op het moment van spenen, anders komt het te veel terug in conditie. Geef tijdens het spenen vooral niet te veel krachtvoer. Een onregelmatige of te harde groei kan een negatieve invloed hebben op gezond en sterk beenwerk. Naast de erfelijkheid hebben namelijk ook beweging en voeding invloed op het ontstaan van OC(D). Een veulenbrok met de juiste afgestemde voedingsstoffen, zoals aminozuren, mineralen, sporenelementen en vitamines is aan te raden. Na het spenen kan het veulen naar de veulenopfok.

veulenbrok-voeradvies-voor-opgroeiende-veulens

Pavo EnergyControl

Topsportvoer voor duurprestaties

Pavo Podo®Start

Klein brokje voor jonge veulens