Pavo, voeding en verzorging van paarden
Nieuwsbrief

Wist je dat paarden in de winter ook sterk kunnen zweten bij intensieve training?

Handige tips, leuke (webshop) acties, nieuwe onderzoeken en toffe video's willen we graag met je delen! Bekijk hier de nieuwsbrief van vorige maand

Meld je hier aan

Adviesfilter
Advies over
Houderij

 

Eiwit in paardenvoeding

Eiwit is een noodzakelijke voedingsstof voor paarden. Dus is het belangrijk dat het paard dagelijks via voeding de nodige eiwitten en aminozuren binnenkrijgt. Maar wat zijn eiwitten precies? Hoeveel eiwitten heeft een paard nodig? En in welk paardenvoer zitten de meeste eiwitten?

In paardenvoeding zitten drie essentiële voedingsstoffen: vetten, koolhydraten en eiwitten. Van alle onderdelen in het dieet van het paard is eiwit waarschijnlijk het meest onbegrepen. Lange tijd werd gedacht dat eiwit diende als energiebron voor het lichaam. Tegenwoordig weten we dat eiwitten - naast water, dé bouwstoffen voor alle weefsels in het lichaam zijn.

Eiwitten in het paard

Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor paarden, omdat eiwitten bij vrijwel alle vitale processen in het lichaam van het paard betrokken zijn. Een eiwit bestaat uit een soort ketting van (verschillende) aminozuren. Als een paard eiwitten opneemt, breken enzymen en zuren in het spijsverteringskanaal de keten van aminozuren af. De individuele aminozuren gaan door de wand van de dunne darm naar de bloedbaan. Daar worden ze via de lever getransporteerd naar plaatsen waar ze nodig zijn voor groei en herstel van weefsels. Het lichaam kan echter niet alle typen aminozuren zelf maken, daarom moeten ze dagelijks in de voeding aanwezig zijn.

Essentiële Aminozuren

Een paard heeft de mogelijkheid om, wanneer daar behoefte aan is, bepaalde aminozuren in de lever om te bouwen tot een andere samenstelling. De aminozuren die een paard zelf kan maken noemen we ‘niet-essentiële aminozuren’. Er zijn ook aminozuren die een paard níet zelf kan maken, en deze ‘essentiële aminozuren’ alleen via de voeding kan binnenkrijgen. Met name lysine, methionine cysteïne en tryptofaan zijn belangrijke aminozuren voor het paard. Luzerne, lijnzaad en soja zijn bijvoorbeeld goede bronnen van essentiële aminozuren.

Eiwit in paardenvoer

Het is belangrijk om de hoeveelheid eiwit in het rantsoen goed af te stemmen op de behoefte van je paard. Zo hebben drachtige merries een andere eiwitbehoefte dan paarden die recreatief worden gereden of paarden die juist zware arbeid moeten verrichten in de sport.

  • Fokkerij: opgroeiende paarden en drachtige en lacterende merries hebben veel bouwstoffen nodig. Daarom bevatten onze fokkerijproducten Pavo PodoLac, Pavo PodoStart en Pavo PodoGrow relatief hoge en kwalitatieve eiwitgehaltes.
  • Sport: hard werkende sportpaarden hebben ook voldoende eiwitten nodig voor onder andere spieropbouw en spierherstel, waarvoor Pavo TopSport en Pavo Ease&Excel geschikt zijn.  
  • Recreatief/ sobere rassen: sobere rassen of paarden en pony’s die veel in de wei lopen en weinig werken, hebben naast ruwvoer maar weinig extra eiwit nodig. Voor deze paarden is een vitamine- mineralenbalancer, zoals Pavo Vital of een Pavo SummerFit koek voldoende.

Is teveel eiwit schadelijk?

Als het opgenomen eiwit niet gebruikt wordt als bouwstof, kan een paard het gebruiken als energiebron, maar dit is niet erg efficiënt. Bij een teveel aan eiwit ontstaat ureum, wat via de nieren afgevoerd moet worden en waardoor het paard heel veel gaat drinken en plassen. Als het ureumgehalte stijgt, kan dit ook leiden tot diarree. Dit betekent niet dat eiwitten slecht of schadelijk zijn, maar zorg er altijd voor dat de inname in balans is met wat jouw paard nodig heeft.

Eiwit in ruwvoer

Steeds meer paardenhouders voeren ruwvoer van een onbemest grasland aan hun paarden. Dat is op zich niet verkeerd, maar het is wel belangrijk dat dit ruwvoer voldoende eiwit bevat. Door het land niet te bemesten krijg je vaak ruwvoeders met hogere suikergehaltes en lage eiwitgehaltes. Dit wil je liever niet, aangezien ruwvoer het grootste deel van de dagelijkse eiwitbehoefte van het paard moet leveren. Om deze reden hebben wij Pavo FieldCare ontwikkeld: kunstmest speciaal voor de paardenweide. Met een Pavo Ruwvoer Quickscan kun je al voor € 23,95 testen hoeveel eiwit, suiker en energie je ruwvoer bevat. Deze gegevens kun je vervolgens weer gebruiken om – waar nodig – de juiste krachtvoeraanvulling te geven.

eiwit-in-paardenvoeding

Nieuw: Pavo Vital

De dagelijkse vitaminen- en mineralenbalancer

Pavo Ease&Excel

Innovatief sportvoer ter ondersteuning van de maagfunctie

Pavo FieldCare

Kunstmest voor de paardenweide

Pavo Podo®Lac

Voor hoogdrachtige en lacterende merries

Pavo SummerFit

De dagelijkse vitaminen en mineralenaanvulling

Pavo TopSport

De nieuwe muesli topping voor sportpaarden

Ruwvoer Quickscan

Voor paardenhouders die de voeding van hun paard serieus nemen