Betaal veilig met iDEAL of Bancontact

Zakgoed, supplementen & BigBoxen

Handige bezorgservice

Pleun Broeren
9 februari 2024 Leestijd 9 minuten

Wanneer voer je een supplement aan je paard?

Een supplement bijvoeren aan je paard kan in verschillende situaties een uitkomst bieden. Een supplement is altijd om je dagelijkse voeding mee aan te vullen en kan het ruwvoer en krachtvoer nooit vervangen. Maar bij welke problemen kan een supplement je paard helpen? En welke voedingsstoffen zijn dan belangrijk?  

Waarom een voedingssupplement zinvol kan zijn

Of het nu na een zware inspanning, operatie of een (langdurige) ziekte is; er zijn verschillende redenen waarom paarden een verhoogde behoefte kunnen hebben aan bepaalde voedingsstoffen.Hieronder behandelen we een aantal ‘problemen’ waar je tegenaan kunt lopen bij je paard, de mogelijke oorzaken ervan en welke voedingsstoffen dan belangrijk zijn om aan te vullen.

Tip: begin je met een supplement? Geef het dan de tijd! Je zult niet van vandaag op morgen een effect zien en supplementen wat langer moeten voeren voor een optimaal resultaat.

Supplement als je paard slecht verhaart

Mogelijke oorzaken: Een paard verhaart twee keer per jaar, in de zomer en in de winter. Het verhaarproces komt niet, zoals veel mensen denken, op gang door de veranderende temperatuur maar door de veranderende daglengte. De verhaarperiode kost je paard erg veel energie en er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het verharingsproces.

Belangrijke voedingsstoffen: Naast energie is ook eiwit van groot belang tijdens de verhaarperiode. Eiwit is een belangrijke bouwsteen en speelt een belangrijke rol tijdens de verharing. De behoefte aan eiwit is in de verhaarperiode dan ook groter dan normaal.

Ons advies: Allereerst is een rantsoen met voldoende energie en eiwit van groot belang. Daarnaast ondersteunen de vitaminen in Pavo Multivit 15 alle fysiologische processen in het lichaam waaronder verharen. Lees hier meer tips om je paard te helpen bij verharen.

Welke voedingssupplementen zijn geschikt voor gewrichten, pezen en spieren?

Mijn paard heeft een stijve gang

 • Mogelijke oorzaken: Mogelijk oorzaken van stijfheid bij paarden zijn een blessure, een incorrect trainingsschema, een overmaat aan suiker en zetmeel en/ of het ontbreken van voldoende antioxidanten in het rantsoen. Antioxidanten zijn stofjes die door het opruimen van afvalstoffen ervoor zorgen dat spierschade na het werk voorkomen wordt. 
   
 • Belangrijke voedingstoffen: De antioxidanten vitamine E, vitamine C en selenium stimuleren het afvoeren en afbreken van afvalstoffen die zich tijdens de training in de spier hebben opgehoopt. Deze drie werken gezamenlijk, in de juiste verhouding, efficiënter dan alleen.
   
 • Ons advies: Voelt jouw paard na een inspanning stijf aan of merk je dat hij last heeft van spierpijn? Als afvalstoffen in de spieren ophopen, kan het verstandig zijn om de afbraak en afvoer hiervan te stimuleren.

  Pavo Eplus bevat de antioxidanten vitamine E, vitamine C en selenium in precies de juiste verhouding! Het supplement bevat de natuurlijke variant van vitamine E uit plantaardig materiaal, die voor paarden beter opneembaar is. Lees hier meer over spierpijn bij paarden en hoe je dit kunt voorkomen.

Mijn paard heeft last van verzuurde spieren

 • Mogelijke oorzaken: Als een spier heel hard moet werken, bestaat er ook een kans op verzuren. Bij zware inspanning heeft een spier extra energie nodig. Om aan energie te komen, wordt er brandstof verbruikt. In een spiercel kunnen twee soorten verbranding plaatsvinden: verbranding zónder zuurstof en verbranding mét zuurstof. Beide verbrandingen geven andere afvalstoffen. Verzuring treedt op als er verbranding zónder zuurstof in de spier plaatsvindt.

  Bij spierverzuring wordt er zoveel melkzuur gevormd dat de spieren dusdanig verzuren dat de pH in de spieren daalt. Dit kan schadelijk zijn voor de spieren van je paard.

 • Belangrijke voedingsstoffen: Antioxidanten (vitamine E, vitamine C en selenium) in de voeding zorgen voor het afvoeren en afbreken van afvalstoffen en verminderen de kans op spierverzuring. β-alanine ondersteunt de buffercapaciteit van de spieren tegen melkzuur.
   
 • Ons advies: Paarden die aanleg hebben voor spierverzuring kunnen baat hebben bij toevoeging van voedingsstoffen aan het rantsoen, die de afbraak en afvoer van afvalstoffen uit de cellen bespoedigen.

  Pavo MuslceCare bevat natuurlijke antioxidanten en het dopingvrije β-alanine. Door het toevoegen van β-alanine aan de voeding kan het lichaam meer carnosine aanmaken en zo verzuring van de spieren vertragen. Lees hier meer over voeding en tips om snelle spieropbouw bij je paard te ondersteunen.

De spieropbouw van mijn paard is traag

 • Mogelijke oorzaken: Zowel voeding als training heeft een grote invloed op het functioneren van de spieren. Het is goed om te beseffen dat een paard nooit méér spieren kan krijgen, spieren kunnen echter wel dikker worden. Door training worden spiercellen aangezet tot opslag van energie, mits deze energie in het rantsoen beschikbaar is.

  Belangrijke voedingsstoffen: Eiwitten zijn de bouwstenen voor spieren, eigenlijk voor alle weefsels in het lichaam. Eiwitten bestaan weer uit kleine bouwsteentjes, genaamd aminozuren. Er bestaan zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren. Niet-essentiële aminozuren kan het paardenlichaam zelf aanmaken, maar essentiële aminozuren niet. Deze moet een paard via voeding binnenkrijgen.

  L-Carnitine is een aminozuurcomplex dat energieomzetting in spiercellen verbetert. Carnitine transporteert vetzuren vanuit de bloedbaan naar de mitochondriën, dit zijn de energiecentrales van een spiercel. Daar worden de vetzuren als energie verbruikt. Vitamine D3 zorgt juist voor het vergroten van de activiteit in de mitochondria en is hierdoor van invloed op de spiervermoeidheid.

 • Ons advies:Om het proces van spieropbouw te ondersteunen kunnen extra voedingsstoffen uitkomst bieden. Pavo MuscleBuild bevat het uit de bodybuilderswereld bekende weipoeder, dat een aantal zeer belangrijke aminozuren bevat voor spieropbouw. Vitamine D3 helpt tegen spiervermoeidheid, terwijl L-carnitine is toegevoegd voor de verbetering van de energieomzetting in de spiercellen.

Welk supplement is geschikt voor paarden met brokkelhoeven?

De hoeven van mijn paard zijn droog en brokkelig

 • Mogelijke oorzaken: De oorzaak van brokkelhoeven kan liggen in droogte, erfelijkheid, onvoldoende beweging, een slecht passend of versleten beslag of tekorten in de voeding.
   
 • Belangrijke voedingsstoffen: Eiwit, bestaand uit aminozuren, en energie spelen een belangrijke rol in de hoefgezondheid en de aanmaak van celeiwit en keratine. Keratine is een structuur eiwit en het belangrijkste bestandsdeel van de hoef. Het biedt verbinding, stevigheid en bescherming aan de hoef.

  Zwavelhoudende aminozuren, zoals methionine en cystine, zijn belangrijke bouwstenen voor de hoefstructuur. Voor een optimale groei en ontwikkeling van de hoef is voldoende energie nodig. Hoeven hebben een relatief grote hoeveelheid gemakkelijk beschikbare glucose nodig in vergelijking met andere weefsels.

  Naast energie en eiwit zijn ook verschillende vitaminen en sporenelementen van belang in het voorkomen van brokkelhoeven. Vitamine B6 is zeer belangrijk binnen de aminozurenstofwisseling. Vitamine A speelt een rol in celdeling en een tekort kan leiden tot kroonrandontsteking. Vitamine B8, beter bekent als biotine, verhelpt de onregelmatigheden in de structuur van de hoefhoorn en verbeterd een verstoorde hoornkwaliteit.

  Sporenelementen die een rol spelen in het voorkomen van brokkelhoeven zijn koper en zink. Koper is van invloed op de sterkte van de buitenste hoefwand en is een belangrijk onderdeel van enzymen die celmembranen beschermen. Zink is nodig voor opbouw van hoefwandcellen en is een onderdeel van enzymen die nodig zijn voor de synthese van keratine.

 • Ons advies: Een gezonde hoorngroei komt van binnenuit, het lichaam heeft daar bouwstoffen voor nodig. Pavo BiotinForte bevat biotine (vitamine B8), koper, zink en essentiële aminozuren, om een optimale hoornkwaliteit te ondersteunen. Uit onderzoek is gebleken dat een juiste combinatie van deze stoffen effectiever is dan alleen een hoge dosis biotine. In Pavo BiotinForte zijn die verhoudingen dan ook precies op elkaar afgestemd. Lees hier meer over brokkelhoeven bij paarden en tips om deze te voorkomen en genezen.

Met welk supplement kan ik mijn paard na ziekte ondersteunen?

 • Mogelijke oorzaken: Is je paard ziek geweest of is zijn conditie minder, bijvoorbeeld omdat hij ouder wordt? Heeft jouw paard diarree (gehad) of zie je na het mesten een straaltje vocht, wat wijst op een niet volledige verwerking door het darmstelsel? Dan kan het zijn dat de weerstand van je paard niet optimaal is.
   
 • Belangrijke voedingsstoffen: Weerstand heeft alles te maken met een goede maag-darmwerking. In de dikke darm wordt de vertering niet zozeer door het lichaam zelf gedaan, maar door de bacteriën die daar leven. Zij zetten binnenkomende vezels die het paard zelf niet kan verteren om in bruikbare voedingsstoffen. Prebiotica vormen de voeding voor de hardwerkende bacteriën in de dikke darm en ondersteunen op deze manier de darmwerking. Antioxidanten, zoals vitamine E, ondersteunen het lichaam door het afbreken van afvalstoffen.
   
 • Ons advies: Pavo HealthBoost bevat een uitgebreid scala aan vitaminen, antioxidanten en prebiotica, en is daarmee een echte ‘boost’ voor je paard.

Voedingssupplement als je paard sterk zweet

 • Mogelijke oorzaken: Als een paard zweet verliest hij daarbij niet alleen vocht, maar ook lichaamszouten, ook wel elektrolyten genoemd. Deze elektrolyten spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding van het paard en maken het zelfs mogelijk dat het paard kan zweten.

  Bij een tekort aan elektrolyten kan het paard minder goed vocht opnemen en vasthouden, waardoor het paard dus gaat uitdrogen. Ook vermindert de elasticiteit van de huid en gaat het uithoudingsvermogen achteruit. Bij ernstige tekorten bestaat er een kans op uitdroging en koliek.

  Als een paard overmatig zweet, een inspanning niet goed kan volhouden of lusteloos aanvoelt, kan het helpen om elektrolyten aan te vullen.

 • Belangrijke voedingsstoffen: Na een zware training of wedstrijd gaan er veel lichaamszouten verloren via het zweet. Het paard verliest dan voornamelijk natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Deze stoffen spelen een onmisbare rol in de spierstofwisseling.

  Eiwit, dat ook in paardenzweet zit, vormt een laag op de vacht waardoor de verdamping wordt gestimuleerd. Bij veel paarden is dit te herkennen door het witte schuim tijdens het zweten bij wrijving op de hals en tussen de benen.

 • Ons advies: Zweten doet een paard niet alleen in de zomer als het warm is. In de winter kan een aanvulling van elektrolyten naast een eiwitrijk rantsoen eveneens nodig zijn. Pavo E’lyte is de complete elektrolytenmix om lichaamszouten na zweten aan te vullen. Lees hier meer over elektrolyten voor paarden en wanneer je zout met aanvullen.

Met welke supplementen ondersteun ik het gedrag van mijn paard?

Mijn paard is sensibel, nerveus of gestrest

 • Mogelijke oorzaken: De meest voorkomende oorzaken van stress bij paarden zijn een veranderende leefomgeving, afspenen, gezondheidsproblemen, te zware prestaties, een onnatuurlijk huisvestingssysteem en slecht voermanagement.
   
 • Belangrijke voedingsstoffen: Het allerbelangrijkste bij gestreste paarden is om zoveel mogelijk aan hun natuurlijke behoeften te voldoen. Naast onbeperkt ruwvoer kun je krachtvoer aanbieden, in kleine porties en verdeelt over een aantal maaltijden per dag. Geef dus geen grote hoeveelheden in één keer! Dit is belangrijk om het natuurlijk eetpatroon van je paard na te bootsen. Verder is het van belang dat een paard veterinair helemaal gezond is en dat arbeid in kleine stappen wordt opgebouwd.

  L-tryptofaan en threonine zijn essentiële aminozuren die nodig zijn voor de aanmaak van de hormonen serotonine en melanine. Deze hormonen hebben een kalmerend en angstverminderend effect op de hersenen. Kobalt is nodig voor de aanmaak van vitamine B12 door de darmbacteriën, wat weer een rol speelt bij de zenuwgeleiding. Door ondersteuning van de signaaloverdracht van de zenuwen vloeit spanning gemakkelijker af. Selenium en magnesium hebben volgens humane studies een angst verlagend effect.

 • Ons advies: Een stressgevoelig paard is niet alleen vervelend voor jou als ruiter, maar stress is ook nog eens zeer slecht voor de gezondheid van je paard. Pavo NervControl is een voedingssupplement dat speciaal is ontwikkeld om stress bij paarden te verminderen en bevat al deze belangrijke voedingsstoffen. Het zorgt voor meer innerlijke rust bij nerveuze paarden, helpt om spanning in het lichaam sneller te laten afvloeien en zorgt voor betere controle in stressvolle situaties. Lees hier meer over stressgevoelige paarden en wat je hieraan kunt doen.


Welke paarden supplementen zijn geschikt voor merrie & veulen?

Ik wil de vruchtbaarheid van mijn merrie graag ondersteunen

 • Mogelijke oorzaken: Dat een merrie niet (direct) drachtig wordt, kan verschillende redenen hebben. Leeftijd, problemen aan het geslachtsapparaat, management, de hengst, type sperma, combinatie merrie/hengst en stress spelen allemaal een belangrijke rol.
   
 • Belangrijke voedingsstoffen: Je kunt de kans op dracht vergroten, door een ideale situatie te creëren voor je merrie. Denk hierbij aan: een goede stalhygiëne, zo min mogelijk stress door regelmaat, voldoende contact met soortgenoten en genoeg beweging.

  Daarnaast kunnen verschillende vitaminen en mineralen een positieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van de merrie. Onder invloed van β-caroteen (of pro-vitamine A) is een merrie eerder in haar cyclus, beter hengstig en wordt de kans op vroege embryonale sterfte vermindert. Een tekort aan vitamine E kan lijden tot onvruchtbaarheid en bij drachtige merries tot misvorming van het veulen (spierziekte, witte spieren) of abortus. Selenium heeft een vergelijkbare uitwerking als vitamine E op de vruchtbaarheid. Foliumzuur bevat het voor vruchtbaarheid zo belangrijke vitamine B11.
   
 • Ons advies: Het niet drachtig worden van een merrie is een frustrerend en complex probleem. Pavo Fertile biedt alle ondersteuning die nodig is om de vruchtbaarheid van een merrie te bevorderen. Het is samengesteld voor het op gang brengen van de cyclus en bevat alle benodigde stoffen voor de voorbereiding van een gezonde eicelontwikkeling. Speciaal geschikt voor merries die de hengstigheid niet duidelijk genoeg tonen. Lees hier meer over de oorzaken en oplossingen als je merrie maar niet drachtig wil worden

Het veulen moet zich optimaal ontwikkelen

 • Mogelijke oorzaken: Via de moedermelk krijgen veulens de benodigde afweerstoffen binnen, maar niet voldoende voor een gezonde botgroei. De eerst maand groeit een veulen namelijk zo’n 1200 gram per dag (!) en heeft daarmee een enorm grote behoefte aan botmineralen – veel meer dan via de melk gegeven wordt. Het is uiterst belangrijk dat deze botmineralen in een juiste onderlinge verhouding beschikbaar zijn. Teveel van het één of te weinig van het ander kan tot afwijkingen leiden.

  Ook is het voor veulens belangrijk dat ze verantwoord groeien. Te weinig groeien is niet goed, maar te hard groeien ook niet. Bij voeding dat te rijk is aan energie en eiwitten zal het veulen sneller groeien, wat de botkwaliteit niet ten goede komt. De kwaliteit van de voeding is dus van groot belang voor de ontwikkeling van het veulen!

 • Belangrijke voedingsstoffen: De mineralen fosfor, magnesium, calcium en vitamine D ondersteunen optimale groei van het botweefsel. Voor een gezonde botopbouw is vooral extra fosfor en magnesium belangrijk. Calcium, waarvan vaak ten onrechte wordt aangenomen dat daar extra van nodig is, zit al in overvloedige mate in de moedermelk en het ruwvoer.

  Eiwit is ook zo’n belangrijke bouwsteen, bijvoorbeeld voor de spieren. Teveel energie is niet verstandig, een overmaat aan energie zorgt ervoor dat een veulen te hard groeit. In dat geval kan de aanvoer van mineralen voor de goede botgroei dit niet bijbenen, waardoor botgebreken kunnen optreden.

 • Ons advies: Ieder veulen verdient een gezonde start. Met Pavo KickStart geef je jouw pasgeboren veulen de extra ondersteuning voor een gezonde start. Een verpakking bevat twee spuiten, waarvan je de eerste spuit direct na de geboorte kunt geven, na de opname van de eerste biest. De tweede spuit geef je binnen de volgende 24 uur na de geboorte. Geef je veulen altijd een volle spuit met uitzondering van kleine pony’s zoals shetlanders. In dat geval is een halve spuit voldoende.
  Op het moment dat je veulen brokjes eet, kun je overgaan op de ‘gewone’ Pavo PodoCare in brokjesvorm. De verhoudingen aan botmineralen zijn in beide producten nauwkeurig afgestemd op de behoefte, aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken.

Lees meer over:

Supplementen +Ziektes & Aandoeningen +