BodyConditionScore

Bij de Body Condition Score (BCS) kijk je alleen naar de hoeveelheid vet die je paard heeft, niet naar spieren,  vachtconditie en andere kenmerken. Zo kan hetzelfde systeem worden toegepast op alle dieren, van onbereden pony’s tot topsport paarden.
Het lichaam van het paard is erop ingesteld om in de wintermaanden magerder te worden. Hierdoor kunnen ze in het voorjaar zonder problemen  aankomen wanneer er weer overvloedig gras is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als de BCS van jouw paard door het jaar heen tussen twee en drie schommelt.

5. Overgewicht 4. Te dik 3. Goed 2. Redelijk 1. Mager 0. Uitgemergeld

Body ConditionScore - Overgewicht

Duidelijke speknek, breed en zeer stevig, vetplooien. Schouderbladen niet zichtbaar en moeilijk te voelen. Dikke laag op de ribben, ribben zijn niet te  voelen. Diepe geul op de ruggengraat. Brede en vlakke rug. Diepe geul tot aan de staartwortel, duidelijk waarneembare ‘appelkont’, huid opgerekt. Bekken niet zichtbaar en niet voelbaar.

Body ConditionScore - Te dik

Geultje op de ruggengraat tot de staartwortel. Vet opgeslagen aan beide kanten van de ruggengraat, waardoor enigszins een ‘appelkont’ wordt gevormd, met een geultje in het midden. Bekken goed bevleesd, alleen voelbaar als men stevig drukt.

Body ConditionScore - Goed

Bekken bedekt met vet en rond, geen ‘geultje’, bekken gemakkelijk voelbaar. Vet aanwezig op een brede, stevige hals. Goede laag op de ribben.

Body ConditionScore - Redelijk

Normaal gesproken ideaal voor de meeste spring-, dressuur- en recreatiepaarden. Stevige hals, geen ‘speknek’ (behalve bij hengsten), schouderbladen zichtbaar. Een laagje vlees op de ribben, maar deze zijn gemakkelijk te voelen. Geen ‘geultje’ langs de ruggengraat. Doornvormige uitsteeksels niet zichtbaar maar wel voelbaar.

Body ConditionScore - Mager

Hoeken van het bekken duidelijk zichtbaar, huid strak hieromheen, romp diep gezonken. Diep ingevallen onder de staart en aan beide zijden van de croupe.

Body ConditionScore - Uitgemergeld

Duidelijke ‘hertenhals’, iel en slap bij de aanzet. Huid strak over de ribben die duidelijk zichtbaar zijn. Doornvormige uitsteeksels scherp afgetekend en duidelijk zichtbaar.

Voel aan de bovenkant van de hals van je paard. Kun je de manenkam heen en weer bewegen (vet) of is hij stevig (spieren)? Laat je hand van de nek naar de schoft gaan en voel goed of de hals duidelijk dikker wordt naar de schoft toe.
   
Laat je hand over de hals van je paard naar de schouder glijden. Als er opgehoopt vet voor  het schouderblad zit, glij je met je hand vanaf de hals naar de schouder zonder dat je hand wordt ‘afgestopt’ door het schouderblad. Kijk naar de richtlijn vtoor lichaamsvet en geef je paard een score tussen één en vijf voor zijn hals en schouder.
   
Leg je hand op de ruggengraat van je paard. Idealiter ligt je hand gebogen over de ruggengraat. Wanneer paarden gewicht aanzetten in dit gebied, hoopt het vet zich op aan beide zijden van de ruggengraat, waardoor je hand plat ligt wanneer je hem over de ruggengraat legt.
   
Glij met je hand langs de zijkant van het paardenlichaam. Je moet de ribben tamelijk gemakkelijk kunnen voelen. Geef je paard een score tussen één en vijf voor zijn rug en ribben.
   
Ga op veilige afstand achter je paard staan. Zijn achterhand moet een ronde lijn vertonen. Geef je paard een score tussen één en vijf voor zijn achterhand.
   

 

Meet zelf de Body Condition Score van jouw paard

Het gemidelde

Je kunt de vetscore niet goed bepalen door alleen maar naar je paard te kijken; je moet voelen  hoeveel vet er in bepaalde gebieden aanwezig is. Geef je paard een score tussen één en vijf voor zijn nek en schouders, de middenhand en de achterhand. Neem hiervan het gemiddelde. Paarden slaan hun gewicht op in verschillende lichaamsdelen, daarom levert een gemiddelde van deze score een nauwkeuriger beoordeling op.